Вярвам, че най-младият парламент досега има силите да върне доверието на българите и че изборите за 47-ото Народно събрание слагат край на прехода - с тези думи се обърна президентът Румен Радев към новите народни избраници при откриването на първото заседание на 47-ото Народно събрание. 

"За мен е чест да бъда сред първите говорили. Позволете ми най-напред да подравя всички вас народните избраници, на които хората гласуваха доверие да ги представляват. Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът - съдбовен. Време е за национален консенсус. Нека преди първите ни думи и първото гласуване да осмислим мисията, която българските граждани ни възложиха", призова Радев. 

"За първи път в рамките на година формираме трето Народно събрание. Предишните два парламента живяха кратко, чуха се неудобни истини от тяхната трибуна, чуха се и важни въпроси, но не успяха да направят основното - да излъчват стабилно мнозинство", припомни Радев от парламентарната трибуна. Според него обаче въпреки това "българите не се обърнаха назад и изборите през ноември го доказаха". 

"Нашето общество още търси ценностите, още търси изход от корупционното статукво, но каза "не" на превзетата държава и реставрирането на тоталитаризма. Време е за национален консенсус, който трябва да съдържа важни приоритети, които да върнат на българите справедливостта", смята президентът. 

Държавният глава посъветва още народните избраници: "На първо място ни е нужен политически консенсус на реформаторските сили за реформистко и социално управление. От него зависи да има правителство, животът на парламента, съдбата на политическата система, която не може да понесе поредни предсрочни избори насред зимния сезон. Не можем да допуснем повече пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата". 

Радев приветства предварително започналите разговори между коалиционните партньори

"Самата мисия на парламента се гради около консенсуса за народовластието. В България протичат дълбоки обществени процеси по възстановяване на демокрацията и държавността. Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарния контрол, който бе на практика отменен през последните години, да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант за прозрачността и плурализма, да върнете гражданите в управлението, да усъвършенствате изборния процес, да демонтирате прокурорския чадър над корупцията и злоупотребата. Общественото ни очаква най-сетне и актуализация на избирателните списъци, преди броят на избирателите да е надхвърлил броят на населението", каза още държавният глава от парламентарната трибуна.

Той посъветва новите 240 народни представители: "Струва си да разгледате бюджета, който служебното правителство е длъжно по закон да внесе". 

Според Радев, ако искаме парламент да е траен, той следва да се върне в руслото на закона. Президентът заяви и, че ако парламентът не постигне промени в прокуратурата, миналото ще потърси реванш, под прикритието на този чадър. По думите му не по-малък консенсус е този около икономическата и социалната политика. Отчете и, че борбата с пандемията също остава приоритет.

Снимка: БТА

"Наред с всички тези неотложни задачи драстичното изоставане на България по всички важни показатели в Европейския съюз, както и необходимостта от ускоряване на модернизацията на страната изискват този парламент да предприеме отдавна отлагани реформи и законови промени. Така, че да можем да отбележим успех в образованието, здравеопазването, социалната сфера, икономиката, културата, спорта общественият ред и сигурността. Те обаче няма да дадат желания ефект, ако не се гарантира прозрачност", обърна се към депутатите Румен Радев. 

По думите му крайно време е да се прекрати порочната практика ключови закони да се променят тихомълком през преходни и заключителни разпоредби. "Наред с това внесените чрез Плана за възстановяване и устойчивост необходими законодателни промени също трябва да намерят своите навременни рационални решения", посочи още държавният глава. 

Според него всичко изброено ще остане само като добро пожелание, ако не се укрепи държавността. "За мен това е възможност, но не е свършен факт. От вас зависи този този парламент да затвори епохата на Прехода. Убеден съм, че не можем да си позволим повече да пилеем историческо време и национален ресурс", завърши Радев.