Ключът, с който се подписва всеки път софтуерът, след довереното изграждане, се създава от трима членове на Централната избирателна комисия (ЦИК), като той се състои от три части. Това каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева на редовен брифинг на комисията в последния ден от предизборната кампания.

Матева обясни, че членовете на ЦИК се определят преди самото доверено изграждане. Всеки набира свой код, който знае само той, и това е една трета от цялата парола, посочи Матева.

Паролата се състои от три части, които се набират от трима различни членове на ЦИК.

След което всеки един от членовете на ЦИК записва своята част от паролата и я запечатва в плик, който се съхранява в касата на Централната избирателна комисия, обясни тя.

По думите ѝ при нужда може да бъде отворен и използван, ако тези членове на ЦИК вече не си го спомнят или не са в ЦИК.

"Искам да обърна внимание, че ние сме независим държавен орган, независимо че сме назначени по предложение на партии и коалиции", допълни Матева.

В момента Централната избирателна комисия провежда заседание, на което се очаква да обсъди казуса с машинното гласуване на местните избори на 29 октомври.

Днес се разрази скандал по темата, след като ДАНС обвини зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов в манипулация на машините за гласуване на изборите. Паралелно с  ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН обявиха, че изборите вече са компрометирани и настояха Централната избирателна комисия (ЦИК) да отмени машинното гласуване.