ГЕРБ губят изборите в София и в други големи общини и заедно с ДПС измислиха тази фалшива новина, че се готвят манипулации с машините за гласуване. Всичко тръгва от митична справка на ДАНС, подписана от зам.-председателя на агенцията. В по-спокойна обстановка след изборите ще трябва чрез парламентарен контрол да установим какво съдържа тази справка, защо е подписана от зам.-председателя. Най-добре е ДАНС да не се занимават с избори. ЦИК е органът, който трябва да създаде цялостната организация изборите да бъдат проведени честно. Така че нека ЦИК да решава да има или няма машинно гласуване. Това заяви на извънреден брифинг Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България" по повод разразилия се скандал около машинния вот след доклада на ДАНС по време на председателския съвет в Народното събрание.

Според документа, заместник-министърът на електронното управление на кабинета Денков - Михаил Стойнов е копирал изходящите кодове на машините за гласуване. Затова и от ИТН, ДПС и "Възраждане" настояват ЦИК да отмени машинния вот в неделя.

Атанасов призова българските граждани да не се поддават на тази нова "Костинбродска афера", а да излязат и да гласуват, защото само високата избирателна активност ще определи кой да управлява. И попита защо ДАНС не са изпратили този доклад на ЦИК.

От своя страна съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков изтъкна, че в коалицията са очаквали подобно нещо.

"Очаквахме предизборни циркове, но това надмина всичките ми очаквания. То не бяха "Лукойл", вето , 73 стотинки, изведнъж включиха кодове, машини. Ние знаем, че те губят изборите в София и знаем, че вероятно ГЕРБ може да са трета политическа сила в София. Това е нещо много различно, като политическа ситуация и се чудат какво да измислят", добави Петков. 

"Изобщо не ни е страх да излезем на хартиен вот. Голяма работа. Важно е да излезем да гласуваме, за да покажем, че вотът на българите е по-силен от всякакви манипулации и е време да си вземем обратно градовете", категоричен бе той.

Снимка: БТА

Лидерът на ДБ Христо Иванов определи случващото се като панически последен ден от предизборната кампания за местния вот.

"Наблюдаваме един панически последен ден от кампанията, самият факт, че председателският съвет на Народното събрание извън всякакви свои правомощия се използва като следствен орган, който не е ясно разследване ли прави, избори ли организира, какво общо има председателският съвет, който изведнъж прави с това. Ясно се вижда, че се прави опит да се експлоатира поредната конспиративна теория, флашки, изтекли кодове и т.н., всички тези втръснали ни до безумие неграмотности се рециклират", коментира Иванов.

Снимка: БТА

Иванов допълни, че се прави опит да се експлоатира поредната конспиративна теория.

"Всички български граждани, с елементарна техническа грамотност, знаят, че машините отдавна не отчитат изборния резултат", категоричен бе той, като призова ЦИК и ДАНС да не бъдат въвлечени в манипулации.

"Всеки ще си понесе отговорността, но това не трябва да се отразява на начина на провеждане на изборите", каза още лидерът на ДБ. Той е уверен, че всички твърдения от днес ще се разпаднат след изборите като зле инсценирана постановка.

На въпрос как ще изглежда некоалицията след изборите, Кирил Петков отговори, че ще отстояват принципите си, реформите, в които вярват и ще се борят за тях.

Снимка: БТА

"Това е начинът, по който ще продължим и след изборите, защото осъзнаваме и това е нашата отговорност, че ние сме стожерите на промяната в България", обясни той и допълни, че хората не са глупави.

"Костинброд сме го гледали, всякакви други манипулации сме гледали, но си мисля, че хората вече не могат да бъдат излъгани. Днес те (бел.ред. - партиите) преиграха. Управлението след изборите ще изглежда по същия начин и ще бъде принципно", допълни Петков.

Депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов пък повтори, че машините са принтери и кодът не отчита резултата.

Снимка: БТА

"Това е нещо, което трябва да подчертаем ясно. Не може да се твърди за каквито и да е манипулации, накрая хората броят това, което е излязло от машината. Искам да разсея някои спекулации и съмнения. Всичко, което има в Министерството на електронното управление и е предоставено за удостоверяване на тези машини беше показано официално на партиите и коалициите, които имаха желание да участват в процедурата. Така че всички теории, че нещо е снимано, записвано и т.н. се разпадат, защото всички партии сме имали достъп до това. И това се случи този понеделник и миналия петък и това е официално документирано в министерството. Единственото тайно нещо в целия процес са трите пароли, които членове на ЦИК са написали на лаптоп, те останаха в техните глави, на лаптопа, който занесоха в касата на ЦИК, в тяхната сграда", заяви Божанов.