Има толкова много, което може да се направи, за да бъдем по-зелени и по-ефективни. Тук е необходимо усилие на всеки по веригата - ако щете е необходимо просветителство, което трябва да влезе в училищата. За това моят апел е много елементарен - нека да гледаме децата в очите. Това заяви президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев, който участва в дискусията "Иновациите като ускорител за конкурентноспособност и икономически растеж", част от най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година Dir.bg и 3E-news.

В продължение на 3 дни над 130 панелисти от 10 държави ще дискутират зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност. Първият ден на конференцията постави акцент върху зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност.

Във фокуса на днешния втори ден от конференцията попадат въпросите за зеленото финансиране, ESG, кръговата икономика и декарбонизацията, иновациите като фактор за конкурентоспособност, AI & EDTECH.

По думите на Плевнелиев има много какво да се направи в България на корпоративно ниво. "В демократичните, интелигентни, богати държави корпоративният сектор навсякъде е тема номер едно. Компаниите трябва да гледат акционерите и обществото в очите, трябва да има дългосрочни планове", каза Плевнелиев.

Снимка: Иван Коловос

"На ниво общество имаме много какво да постигнем. Само заедно можем да оставим една по-чиста и зелена България. Ние сме една от малкото държави по света, която като погледнете 30-40 години назад във времето, като процент гори не е мръднала. Не се намаляват горите в България. Страната ни е една от много малкото държави от Европейския съюз, чиято една трета от територията е сложена в "Натура 2000", в която са най-високите стандарти за екологична устойчивост в света", добави той.

Като негатив относно устойчивото развитие на страната той изтъкна, че България няма план и посока, че планът за възстановяване е преработван три пъти и със сигурност ще изгуби милиарди.

Снимка: Иван Коловос

Плевнелиев напомни, че като президент на него се паднало да работи по проекти за енергийна ефективност, енергийна диверсификация и енергийна либерализация. "Гордея се, че бях този държавен глава, който направи Национална програма за развитие 2020. Тя се изпълняваше от 7 правителства. Гордея се, че сложих подписа си за целите за устойчиво развитие. България беше много активен участник и Парижкото споразумение", каза Плевнелиев.

"Очаквам планът за възстановяване и устойчивост на България да бъде интегриран на всички нива, както и неговото изпълнение. Оттам нататък съм сигурен, че ще имаме добра база, на която да стъпим за по-нататъшно развитие", добави Плевнелиев.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.