Служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев, безапелационно започна веднага да изпълнява неговата заръка - "доколкото може, да разкрие истината за досегашното управление". Служебният премиер Стефан Янев (доскорошен секретар на държавния глава по отбрана и сигурност с 30 г. стаж като военен) и министрите му не изчакаха дори седмица и започнаха с ударни рокади и дори уволнения в министерства и двете ключови приходни агенции - НАП и Митниците. Сменени бяха и зам.-министрите във всички ведомства.

МВР

Кадровите промени започнаха буквално часове, след като служебното правителство положи клетва. Служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков незабавно освободи от длъжност административния секретар на МВР Бойко Славчев. Това е най-висшият държавен служител в министерството и се ползва от защитата на закона за администрацията.

"Бойко Славчев е освободен от длъжност със заповед на министъра, защото е навършил пенсионна възраст", обясниха от ведомството.

Славчев заема длъжността от повече от 6 години, като преди това работеше в БОРКОР в Министерския съвет, от 2009 до 2013 г. беше началник на кабинета на тогавашния вътрешен Цветан Цветанов.

Любопитното в случая е, че Славчев е основният свидетел по разследването на сделката с покупката на джипове "Грейт Уол" от секретаря по антикорупция на президента - Пламен Узунов, докато бе служебен вътрешен министър в първия служебен кабинет, съставен от него през 2017 г. 

Веднага след него Рашков освободи от длъжност и шефа на дирекция "Инспекторат" във вътрешното ведомство Николай Гешев, докато той е в болничен заради усложнения след преболедуван Covid-19.

От министерството обявиха, че заповедта е на основание "придобито право на пенсия" и влиза в сила от 12 май.

Гешев коментира пред медиите, че е бил търсен, за да му бъде връчена заповед за отстраняване, но не могъл да я получи, защото е в отпуск по болест. Той отхвърли тезата, че болничният му е свързан с встъпването в длъжност на новото служебно правителство.

Той разказа още, че е уволняван и преди - през 2017 г., отново по време на служебно правителство. Сега обаче е изненадан, защото не намира, че има основания.

"Това се дължи не само на доноси, но и на амбиции, целта е да се овладее Инспектората на МВР, защото той извършва основните проверки и в тях установяваме нарушения. Някой път в мое отсъствие може да бъде казано Инспекторатът да не извърши определена проверка или да извърши тенденциозна проверка", каза Гешев.

Тази вечер пък правителствената информационна служба съобщи, че служебният кабинет е взел неприсъствено решение, с което предлага на президента да прекрати правомощията на главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Малко след това от пресекретариата на Румен Радев обявиха, че той е издал указа. Не е ясно обаче кой ще бъде предложен за поста.

Министерство на икономиката

Служебният министър на икономиката Кирил Вълчев пък сложи начело на Българската агенция за инвестиции бившия вече зам.-министър на икономиката Стамен Янев на мястото на Десислава Трифонова. Рокадата предизвика бурен скандал, след като уволнената шефка обвини наследника си, че "нахлул в кабинета й като мутра".

"Уволнението се случва без предупреждение. В мотивите пише - прекратяване на договора без предизвестие от органа по назначение. Министър Кирил Петков не ме извика и не каза за проблема. Той влезе и каза да се махам", каза още освободената от поста. 

Снимка: скриншот БТВ

Самият Янев каза в отговор, че в случая не е необходимо представянето на мотиви.

Последва обаче остра реакция от Отровното трио и Единна народна партия (на Мария Капон, която в момента е зам.-председател) - част от коалицията "Изправи се! Мутри вън!", в която се казва:

"Очакванията на гражданите и на политическите сили, изправили се срещу досегашния режим, не са свързани с назначаването на висши постове на кадри, заемали политически длъжности в кабинета на Бойко Борисов. За нас това е вкопаване във властта на втория ешелон на ГЕРБ и предизвиква съмнение за задкулисни партньорства. Сигурни сме, че тези съмнения могат да бъдат изчистени.

Г-н Янев ръководеше Българската агенция за инвестиции точно във времената, когато приятелските бизнес кръгове на властта биваха предпочитани пред чуждите инвеститори, а те на свой ред напускаха България. 

Обратно - очаквахме проверка на г-н Янев като шеф на агенцията по обществени поръчки по европейски програми, проведени по меко казано съмнителен начин. Заемането на този пост блокира тази възможност и дава шанс следите да бъдат заметени.

Ние категорично подкрепяме преструктуриране на БАИ и смяна на нейното ръководство, но не и реставрация на хора, които представляват властта, отхвърлена от българския народ на избори".

НАП

Тази сутрин изненадващо беше отстранена и директорката на Националната агенция по приходите Галя Димитрова. Това стана с решение на Министерския съвет. Служебният финансов министър Асен Василев обяви, че е учуден, че това не е направено по-рано, а причината е "системно неизпълнение на служебните си задължения".

Той обяви, че една от причините е допуснатият теч на данни на 5 млн. българи на 15 юли 2019 г., когато НАП бе ударена от хакерска атака, а докато държавата се "тресеше" заради милионите изтекли данни на граждани, Димитрова обясни, че няма да прекъсне отпуската си, защото била планирана отдавна. Тогава т остана на поста, въпреки заканите на тогавашния финансов министър Владислав Горанов, че предстои "сериозен разговор".

Снимка: БТА

Днес обаче Василев изброи още причини за смяната на Димитрова:

"За периода от 2017 до 2020 г. се констатира системна ниска събираемост на вземанията по издадените ревизионни актове - от малко над 4 млрд. са събрани малко над 2 млрд. За същия период е налице системна ниска потвърждаемост на ревизионните актове - само 66% от тях са потвърдени".

Служебният министър изтъкна още, че от ревизионните актове са потвърдени само 66%, което говори за лошото им качество. Василев определи и като много ниска събираемостта на допълнително разкритите приходи след ревизии - едва 55 на сто. 

Самата тя обаче отвърна, че за последната година, по време на пандемия, в хазната са влезли над 1,2 млрд. лева повече от предходната.

Галя Димитрова бе начело на данъчната администрация от 2017 г., с идването на третия кабинет "Борисов". Рокадата тогава включваше преместване на тогавашния шеф на НАП и бивш полицай Георги Костов в митниците.  

За шеф на НАП беше назначен 42-годишният Румен Спецов. Той е с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност, съобщи правителството, което е взело решението неприсъствено. Завършил Стопанската академия в Свищов със специалности "Икономика и търговия" и "Вътрешен финансов контрол", както и Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност "Защита на националната сигурност".В периода 2009-2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001-2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП-Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство, сочи още биографията му.

Асен Василев представи официално Румен Спецов (вляво)

Снимка: Булфото

Извън професионалната си кариера, Спецов е многократен шампион по културизъм - вицерепубликански през 2009, 2014 и 2015 г. и републикански шампион за ветерани през 2014 и 2015 г. Кадри от състезания, разкриващи изваяните му мускули, светкавично обиколиха всички медии и социални мрежи.

Министърът обяви, че Спецов поема агенцията със задачата "особен фокус върху големите данъкоплатци и се махне терора, който седи над малките данъкоплатци". Той ще трябва да организира проверки на всички фирми с големи касови наличности, със системно теглене на пари на каса през следващите два месеца, обяви Асен Василев, който уточни, че ще бъде проверено дали мениджърите на такива фирми вземат пари от каса и не ги връщат, дали касовите наличности са там или не са и защо въобще се налагат тегленията на големи суми.

Агенция "Митници"

Малко, след като отстрани шефката на НАП, служебният финансов министър смени и директора на Агенция "Митници" Георги Костов.

Снимка: МВР

На мястото на бившия главен секретар на МВР през 2017 г. сега  застава Павел Тонев. Той е магистър по икономика и право. Има 20-годишен опит в митниците, в това число и като директор - на регионално и на национално ниво. Оглави агенцията през 2013 година -  по времето на кабинета "Орешарски". 

Асен Василев обясни, че причината за рокадата е "ниски стандарти в качеството на работата" и изтъкна най-сериозната причина за решението си:

"Има доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет. В този доклад по почти всички критерии оценката е, че Агенция "Митници" не отговаря на изискуемите стандарти. Колегите в митниците са взели мерки, но въпреки това ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва да провизира и евентуално да възстанови към европейския бюджет".

Служебният министър уточни, че писмото е пристигнало вчера. 

По-късно последва пространен отговор на Георги Костов, в който той отговаря на обвиненията на министъра и отчита какво е свършил за 4 г.

ГЕРБ: Целта е олигархията, която живее в чужбина, да си върне позициите 

Няколко часа след рокадите по върховете на приходните агенции ГЕРБ даде извънредна пресконференция, на която обяви, че назначенията са "скандални".

"Това, което виждаме ние, е, че с тези ходове се цели едно нещо - онази част от олигархията, която живее извън страната, да върне позициите си в администрацията и управлението на държавата", заяви бившият депутат Тома Биков.

Според него "има нов коалиционен партньор", който на избори е взел над 3%, а на следващите може да получи и повече, очевидно намеквайки за партията, зад която стои хазартният бос Васил Божков.

"Финансовият министър трябва ясно да отговори на въпроса - кой му подаде кандидатурата на новия шеф на НАП - живял ли е той в Дубай? Кой вкара в МВР учредителка на партията на Васил Божков?", запита още Биков, вече назовавайки името му и изтъкна още рокадата в МВР, където беше освободен административен секретар, който е свидетел по дело срещу президентския съветник Пламен Узунов.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев пък заяви, че оттегля подадената ръка към приемника си Асен Василев, защото станал "маша за постигане на целите на други хора".

"През последните 24 часа, без анализ и експертиза, бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции - на НАП и на митниците. Това е кръвоносната система на финансовия сектор. Тези съкращения доведоха до големи напрежения в двете системи. Това може да доведе до рязко спадане на приходите в държавния бюджет. Поемам ангажимент до края на работата на служебния кабинет да наблюдаваме изпълнението на приходите и тогава ще решим правилно или неправилно са постъпили с тези политически уволнения. Ако приходите намалеят, ще трябва да се тегли нов дълг. Това означава, че влизаме в дългова спирала, въпросът дали отговаряме на критериите за еврото също е под въпрос", категоричен бе той.

Ананиев обяви още, че в качеството си на служебен финансов министър в предишния кабинет на Румен Радев през 2017 г. е бил подложен на натиск от негова страна да смени директорите на НАП и митниците и да увеличи без никакъв източник бюджета на Министерството на отбраната с 300 млн. лева.

"Кажете - това правилна финансова политика ли е?", попита Ананиев.