Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев на длъжността заместник-председател на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) е назначен Емил Тодоров, съобщиха от правителствената пресслужба.

Емил Тодоров притежава дългогодишен опит в сферата по защита на националната сигурност. Работил е както в Държавна агенция "Технически операции", така и в Държавна агенция "Национална сигурност". Завършил е "Счетоводство и контрол" в Университета за национално и световно стопанство" в София, придобива образователно-квалификационна степен "магистър" по специалността "Национална сигурност" от Университета по библиотекознание и информационни технологии в София.

От Министерския съвет (МС) добавиха, че със същата заповед е освободен настоящият заместник-председател на ДАТО Димитър Костов. Той заемаше поста от август м. г. , когато бе назначен от тогавашния премиер акад. Николай Денков. Костов е бил директор на Дирекция "Сигурност" в Сметната палата за периода февруари 2016 г. - март 2023 г. и дългогодишен служител в системата на МВР. Притежава образователната степен "магистър" по специалност "Защита на националната сигурност", придобита в Академията на МВР - София.

Председател на ДАТО е Бисер Борисов. Държавната агенция е специализиран орган за осигуряване и прилагане на специални разузнавателни средства. Функциите на агенцията са свързани със събиране на информация на основание Закона за специалните разузнавателни средства.

Днешната рокада в ДАТО е поредната по върховете в специалните служби, която кабинетът "Главчев" прави в рамките на два дни. Вчера служебното правителство освободи предсрочно Калин Цеков от длъжността заместник-председател на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР). ДАНС също е с нов началник - определи Георги Георгиев за заместник-председател на Държавна агенция "Национална сигурност" за срок до 28 юли 2028 г. за довършване на петгодишния мандат. Той зае мястото на предсрочно освободения от длъжността на 11 април тази година Петър Петров. Министерският съвет прие и решение, с което определи нов състав на Държавната комисия по сигурността на информацията.