Политическите лидери излязоха днес с остри реакции за кадрите на полицейско насилие от протестите на 10 юли миналата година, които бяха разпространени по време на заседание на парламентарната комисия, отговаряща за проучването на случая. 

За разлика от политическите събития, внасящи напрежение в Народното събрание, където политиците не постигат взаимно съгласие, то за видеото от камерите зад колоните на Министерския съвет те бяха на едно мнение: поемане на отговорност, арест и съд за виновните за полицейския произвол. 

Още в петък от ГЕРБ заявиха, че всеки полицай, упражнил насилие, трябва да отговаря пред закона. Лидерите, които днес коментираха случая обаче, твърдят, че виновни са именно ГЕРБ и конкретно бившия премиер Бойко Борисов, бившите вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски, както и главният прокурор Иван Гешев. 

Христо Иванов се включи на живо от мястото на полицейския произвол

"Отговорността за бруталното полицейско насилие над протестиращи е на страхливеца Борисов и неговата маша Гешев", заяви съпредседателят на "Демократична България".

Във видеовключване от мястото, на което униформени ритат оковани с белезници младежи, поваленина земята, лидерът на "Да, България" остро настоя бившият премиер Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев да понесат отговорност.

"Тук не става дума за ексцес, че някакви група полицаи са си изпуснали нервите, става дума за една целенасочена политическа поръчана и институционално прикрита операция по изтръгване на свободата от ръцете на българските граждани. Тя включваше, както разбираме от работата на НС, масово подслушване, под скандален претекст за преследване на организация на държавен преврат - държавен преврат, извършват от стотици хиляди български граждани, чрез основното човешко право - на протест, на искане на свобода и отчетност. Държавен преврат, който е възможен само, когато хората, които в този момент са яхнали държавата - Гешев и Борисов, смятат, че тя им е бащиния, че с всички средства могат да пазят своята власт. Именно тези комунистически текстове от НК, които не са били прилагани от десетилетия, те използваха за да организират масово подслушване на всички, които са имали нещо общо с протестите. И вчера видяхме бруталното, организирано насилие", каза Иванов.

Слави Трифонов нарече виновните "изроди срещу децата, които си искат държавата"

"С белезници на ръцете и напълно беззащитни, тези български деца, отстояващи върховенството на закона и правото в собствената си държава, са бити зверски, унижавани и захвърляни като животни от хората, които би трябвало да олицетворяват върховенството на закона и правото", написа лидерът на "Има такъв народ".

По думите му видеото е било скрито от бившите управляващи, чийто режим е бил пазене на властта с бой.

"Но истината, рано или късно, излиза наяве и ГЕРБ и присъдружните им партии от "патриоти" не успяха да скрият зад колоните на Министерски съвет този брутален режим, в който сме живяли над 10 години. Режим, който пази властта си с бой", допълва лидерът на ИТН.

И призовава всички виновни за полицейското насилие да бъдат моментално арестувани и осъдени.

"Кадрите, които сега виждат бял свят, категорично доказват, че протестиращите са били прави. Те искаха Бойко Борисов завинаги да напусне българската политика и Иван Гешев да подаде оставка като главен прокурор. Ние нямаме нужда от главен прокурор и прокуратура, която за една година не е успяла да открие тези кадри и да повдигне обвинения на виновниците. Нямаме нужда от прокурори, които закрилят престъпленията срещу своите съграждани. Българите поискаха нормална държава с нормална прокуратура", отбеляза Слави Трифонов.

Корнелия Нинова беше потресена от кадрите с полицейско насилие и поиска разследване и съд за виновните

Лидерът на БСП призова за обективно разследване, съд и отговорност.

"Потресаващи са кадрите, които показват насилие над протестиращи. Всички днес говорим за тях. Но говоренето не стига", написа тя в профила си в социалната мрежа.

"А най-голямата отговорност е на онзи, под чиито прозорци на Министерски съвет се случва това", пише още Корнелия Нинова в поста си.

Мая Манолова поиска държавата да плати обезщетение на пострадалите от полицейското насилие

"Полицаите от записа с насилието зад колоните на МС поименно да бъдат извикани в парламента! Заедно с бившите министри, които са им наредили тази гавра, и с настоящия министър, съдействал записът да стане публичен след цяла година укриване. Заедно с бившия премиер Борисов заради защитата на чиито режим се случи това. Да се явят на извънредно изслушване в парламента. Незабавно! Ако откажат, да бъдат принудително доведени!", заяви лидерът на ИБГНИ.

В поста си тя посочва, че изпълняването на служебни задължения не включва гаврата със закопчано с белезници момиче и не оправдава побоя на хора, неоказващи съпротива.

"Политическа, дисциплинарна и наказателна отговорност трябва да се носи от министрите, заместник- министрите, директорите и включително от полицейските служители, причинили това на протестиращите. Държавата да плати обезщетения на пострадалите незабавно!", добави тя.