Испанските власти са изпратили материали по разследването, станало известно като "Къщата в Барселона" на вътрешното министерство, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков. Според Рашков, документите са много и сред тях има и снимки, съобщи БНТ.

"Според тях по отношение на тази къща там най-вероятно се касае за схема за пране на пари. И за голямо съжаление там се споменава името на бившия министър председател Борисов. Обвинения конкретни няма. Това е, което пише там и това ви казвам и аз", каза Бойко Рашков.

Испанските власти разследваха покупка на луксозна къща в Барселона.

Миналата година от българската спецпрокуратура обявиха, че също са проверили случая, като в рамките на проверката е бил разпитан и бившият премиер Бойко Борисов.

За къщата в Барселона, в която до миналото лято живееше бившата манекенка Борислава Йовчева, разказа в свое разследване испанският вестник "Ел Периодико" през 2020 г. В публикацията е споменат и Бойко Борисов, по онова време премиер на България, припомня bgonair. Две години по-късно МВР получава папка с данни за разследването на испанските служби.

"Изследвани са лицата, които имат връзка с тази къща. Борислава Йовчева, всички имена около нейното име, дори нейният баща, лицето, с което е сключила някакъв брак и други лица. Всичко това е отразено в детайли и е направен извод, че има данни извършено престъпление "пране на пари", посочи вътрешният министър Бойко Рашков.

На въпрос дали в разследването се посочва името на Бойко Борисов, силовият министър отговори: "Изрично е посочено, че каталунската полиция подозира българския премиер Борисов в пране на пари. Не е директно обвинение, но това е написано в тези материали."

За собственик на луксозния имот преди време се обяви бизнесменът Александър Чаушев. Испанските служби са проверили произхода на 5-те млн. евро, инвестирани през две фирми в имота и в луксозен бутик за бельо.

След като "Ел Периодико" осветява къщата в Барселона, настъпват промени. "Тези лица, които са обитавали там, са се оттеглили. Има насоки къде се намират, особено Йовчева, но предстои да се изясняват. Много е странно придобиването ѝ. За да се затрудни изясняването на този въпрос, се създават "изкуствено" едно след друго събития, така, че тези събития да затрудняват изясняваето на истината и произхода на средствата", обясни Рашков.

Работата по случая продължава и от страна на българските служби.