Премиерът Бойко Борисов е бил призован в прокуратурата, като от него са снети обяснения във връзка с преписката за къщата в Барселона. Това става ясно от отговори на държавното обвинение по въпроси на Комисията по граждански свободи в Европейския парламент (LIBE). Отговорите на прокуратурата са качени на сайта на Европейския парламент.

В края на февруари държавното обвинение се самосезира във връзка с изнесените на 21 февруари 2020 г. твърдения в статия на испанския вестник "Ел Периодико" със заглавие: "Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България". Евродепутатите са питали какво се прави у нас по повод публикуваната в испански медии информация.

Отговорите на прокуратурата са, че по разследването у нас, открито по публикациите на испанското издание "Периодико", се очакват данни от испанската страна.

"Взети са обяснения от посочените в сигнала лица (включително министър-председателят Бойко Борисов), данъчни проверки и инспекции са възложени на НАП за тях и за юридически лица. Част от резултатите от възложените проверки на различни компетентни български институции все още се очакват", пиша от българската прокуратура.

Става ясно, че досега Испания не е предоставила възможност за пряка връзка между българските и испанските прокурори по случая, а това искане е било поставено от испанските представители, за да запознаят българските си колеги с данни от хода на следствието.

На 10 юли в МВР постъпило писмо с информация относно разследването в Испания. В него се изяснявало, че то се води от Автономна полиция на Каталуния и Специализираната прокуратура срещу корупцията и организираната престъпност на Барселона. Разследването било с гриф "поверително", поради което исканата от България информация можела да бъде предоставена само при установяване на контакт между наблюдаващите прокурори.

Затова било отправено ново запитване за предоставяне на имената на наблюдаващия прокурор по случая в България и данни за контакт. Исканата информация била предоставена на компетентните власти в Испания с писмо от 22 юли от наблюдаващия преписката прокурор в Специализираната прокуратура. Въпреки предоставените данни за контакт и изминалия дълъг период от време, към настоящия момент обаче съдебните власти в Испания все още не са се свързали с българските институции.

Междувременно към преписката била присъединена нова статия в испанския вестник "El Periodico" относно продажбата на посочената в сигнала къща в Испания.