Съпругата на президента Десислава Радева отрече да е била в колата на НСО, която беше заснета от столичанин след разправия на пътя със служител на Пътна полиция. Авторът на клипа обаче застана днес с лицето си пред медиите и заяви категорично, че я е видял да слиза от колата и да влиза в магазин.

Ето какво написа късно снощи във Фейсбук съпругата на държавния глава:

"Днес в публичното пространство се завъртя клип, показващ пререкания между служители на НСО и МВР. Покрай него отново беше намесено моето име. За да няма съмнения, заявявам, че в този момент изобщо не съм била в този автомобил.

Някои медии избързаха с вметки като "бронирата кола на Радева", "ескорта на Радева", "пътната полиция не е съставила акт на съпругата на президента"...

Нека е ясно - колата, която ползвам не е бронирана. Ескорт предполага поне две коли, а не една, какъвто е моя случай. И... това ми е много важно, моля ви кажете ми какъв точно акт да се издаде от Пътна полиция на лице, което физически не присъства на мястото, няма правомощия и никога не е управлявало автомобил на НСО.

Внушението е ясно - арогантна, неспасяемо нагла и повярвала си колко велика жена съм. Което индиректно дискредитира държавния глава.

В началото на мандата на моя съпруг писах, че се съгласих с присъствието на служители на НСО около мен, защото ме убедиха, че е необходимост, не лукс. Сега, след повече от година и половина съм сигурна, че е така.

Не ми се мисли какво би било, ако наистина шофирах собствения си автомобил... Щом с кола на НСО попадам безпричинно вече два пъти в хрониките като злия герой...".

Авторът на видеото Богдан Асенов обаче заяви пред bTV и Нова телевизия:

"Първо видях, че колата влиза в насрещното с по-сериозна скорост, без никакви светлини и звук. След като влезе в насрещното, спря. От задната врата слезе г-жа Радева и влезе в ателие за рокли, беше небрежно облечена, с вързана коса. След нея слезе нейната телоохранителка и ѝ свали роклите. Прочетох много внимателно какво написа г-жа Радева в интернет пространството. Аз не симпатизирам на нито една партия. Аз съм човек от народа. Тя твърди, че не е била в колата. Естествено, че не беше вътре. Г-жа Радева слезе и отиде в магазина. Вярвам на очите си, а не на нея и НСО, явно така са я посъветвали нейните пиари".

Богдан Асенов

Синмка: Стоп кадър от bTV

По думите му Радева идвала супер често в този магазин.

"На клипа обаче се вижда, че колата е спряна в правилната посока, защото говорех по телефона с приятел и не можах да снимам отначалото. Преди да бъде обърнат автомобила, дойде служител на КАТ. Започна спор между двете страни. Инициативата за скандала дойде от служителката на НСО, която пита защо винаги имат проблеми с КАТ".

Асенов допълни, че е тръгнал да снима заради забележката, която направил служителят на КАТ на представителката от НСО.

"Дойдоха още полицаи с "Опел". Скандалът продължи около 40 мин. Не съм снимал докрай, защото имах работа и си тръгнах. Това видях, това снимам. Не видях как г-жа Радева си тръгва и дали се е качила в тази кола", каза още мъжът.

Попитан дали е готов да свидетелства и пред съда, ако тя реши да си търси правата за клевета, той отговори:

"Да, ако искат да ме сложат на декетктор на лъжата. Със сигурност ще имам проблеми с някакви служби, приятели ми казаха - не се занимавай, това е сериозна служба, все пак е жената на президента, но аз реших - каквото ще да става".

НСО още вчера обяви, че започна проверка по случая и ако има виновни, те ще бъдат наказани, потвърждавайки, че става дума за служебна кола, но е и кой е бил вътре. По неофициална информация шофьорът на автомобила на НСО ще бъде санкциониран заради нарушаване на Закона за движение по пътищата.

В Закона за движение по пътищата е регламентирано, че коли със специален режим на движение имат право да нарушават правилата. Те трябва да го правят обаче безопасно, а специалният режим на движение се използва само при служебна необходимост. 

Откакто приключиха президентските избори, президентската двойка се движи само в насрещното движение, коментира по-късно днес председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по президентското вето на Закона за корпоративното подоходно облагане.

"Трябва да говорим по-аргументирано, а не да влизаме в исторически факти от президентските избори. Откакто приключиха президентските избори, президентската двойка се движи само в насрещното движение", каза Цветанов в отговор на реплика от Иван Иванов от БСП, че цялото управляващо мнозинство се движи в насрещното движение и то срещу своите граждани. 

И през февруари НСО и съпругата на президента бяха замесени в инцидент. Тогава полицейски патрулки преследваха автомобила на службата, превозвал Радева, след като шофьорът отказал да спре за проверка. Силовият вицепремиер Красимир Каракачанов коментира, че полицаите не са забелязали лампите на колата на НСО, които може и да не са били включени.

"Тъй като това е голяма кола със затъмнени стъкла и това става вечерно време, са тръгнали след тях. При всеки случай, когато мине кола с тъмни стъкла и не е със специален режим на движение, тя се проверява",  уточни той.