Президентът Румен Радев не каза кога ще подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, но подчерта, че ще реши в "обозрим срок".

"Първо, ултиматуми не приемам от никого. Виждате, че не съм човек, който протака и използва различни машинации. Отговорът на всички ваши въпроси е в Конституцията, четете внимателно и там ще си отговорите", категоричен бе държавният глава пред журналисти.

Запитан ще се обърне ли към Конституционния съд за тълкуване, той отвърна лаконично: "Четете Конституцията, там са всички варианти. Аз ще се произнеса в обозрим срок, когато реша".

По повод настояването на Висшия съдебен съвет указът да бъде подписан в рамките на от 3 до 7 дни, Радев пък каза:

"Аз също се обърнах към ВСС с настояване, което те не изпълниха по най-добрия начин".

Гешев беше повторно избран от съдебните кадровици, без да се проведе нова процедура по избора му, след като на президентът отказа да подпише указ за назначавенето му.

"Издигането само на един единствен кандидат, не само че лиши от състезателност, но отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор", мотивира се тогава Румен Радев.

Междувременно днес и премиерът коментира противоречивите реакции около избора на Иван Гешев за главен прокурор, като заяви, че не е влязъл в капана на опозицията и прикани БСП да предложи кандидат.

"С Христо Иванов така го променихме закона, че прокурорите да си избират прокурор, съдиите - съдии. Искаха да ме вкарат в капан аз да излъча кандидат, да го избера и след това да кажат, че Бойко Борисов си избра главния прокурор. Не им се хванах и сега се чудят какво да направят и казват: "те професионалните му качества са добри". Ама ние не избираме булка. Ние избираме главен прокурор. Щом са му добри професионалните качества... колкото го познават другите, толкова го познавам и аз. Изцяло сме стъпили на професионалните качества и избора", заяви Бойко Борисов.