Вековният български стремеж към просвещение намери своя израз в създаването на вашата престижна организация. Това заяви президентът Румен Радев на тържественото събрание, посветено на 75 години от създаването на Съюза на учените в България.

"За мен е чест и удоволствие да отбележим заедно 75-ата годишнина на Съюза на учените в България. Какъв по-добър момент да отбележим и почетем този ваш светъл празник от навечерието на Деня на народните будители. Като съюз и в миналото и сега, на личности с безспорен авторитет, вие наложихте високите стандарти и морал в науката като норма. Неслучайно вече повече от 7 десетилетия вие сте желан и уважаван партньор и на Българска академия на науките и на университетите и не само. Мога да кажа със задоволство и на водещи европейски и международни институции", добави Радев.

Снимка: БТА

"Успяхте да изградите и клонове и секции навсякъде из страната, които организират значими събития. Разпалват искрата на науката сред младите хора и работят съответно за вашата трудолюбива кауза. Днес Съюзът продължава своята дейност в динамична и политическа и икономическа обстановка.

Въпреки недотам необходимата и желана от Вас подкрепа на държавата. Вие продължавате да привличате нови членове и да откликвате на обществения интерес. Вие имате кауза и тя е знанието да бъде в полза на цялото ни общество", каза още президентът.

"Искам да ви поздравя най-сърдечно за това, че вие развивате и укрепвате академичният капацитет на страната. Да ви поздравя за усърдието, с което служите всеотдайно и отговорно на нацията чрез наука и образование. Вашата високо отговорна дейност е основата, върху която се гради конкурентно способна и успешна икономика. Тя е здравата основа, върху която ще се развива бъдещото поколение българи. Тя трябва да гради демократично и просветено общество в модерна и просперираща държава. Наша обща мисия е да се борим за равномерно разпределение на образователния и научния потенциал, инфраструктура изследователките програми", отбеляза държавният глава.

"Без това ние не можем да постигнем социално икономическо сближаване с напредналите европейски държави. В национален план трябва да продължаваме да утвърждаваме образованието и науката като стратегически и национален приоритет . И то не само като целево финансиране, а като модерна визия за икономически и културен възход на нацията. Честит празник, желая Ви на добър час", завърши словото си Румен Радев.

Снимка: БТА

Държавният глава Румен Радев връчи Почетен знак на президента на Съюза на българските учени.

Снимка: БТА

Председателят на БАН Юлиан Ревалски по време на 75-ата годишнина на Съюза на учените в България

Снимка: БТА

Заместник - министърът на образованието Карина Ангелиева по време на тържественото честване

Снимка: БТА

Снимка: БТА