Президентът Румен Радев отговори на обвиненията на премиера Бойко Борисов, че го следи с дрон в държавната му резиденция в Бояна, отправени, след като вчера се появиха снимки, на които той спи в леглото си и на чекмеджето на нощното му шкафче, в което се виждат пачки от по 500 евро и злато. 

Попитан от журналисти в Перник, където беше днес, правил ли е наистина това, държавният глава първо отговори иронично: 

"Как да ви кажа, моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки".

След това той сериозно добави:

"В момента има един нелеп сценарий - да се отклони вниманието от най големия въпрос, а той е един - дали тези снимки са някаква манипулация и постановка и дали записът е монтаж.

На въпрос управлява ли все пак дрон, Радев отвърна:

"Не мога да тълкувам всичко, изречено от премиера, защото, за разлика от него, моята фантазия все пак има някакъв предел. Управлявал съм и самолети, и дронове, но няма нищо общо с  това, което говори г-н Борисов. Проблемът на премиера е не някакъв китайски дрон дали го следи, за мен това е параноя, това е абсолютно отклоняване от основния въпрос. Това ли е важният въпрос?".

Запитан може ли да се хвърля вина върху НСО, той каза:

"Крайно недостойно е отново да се лепят петна по НСО, хората там не го заслужават, това са професионалисти с висок морал, и специално екипите, които управляват премиера, президента, председателя на НС, са готвени да защитават охраняваните лица, а не да ги дискредитират. Не мога да гадая как е допуснато това. Но НСО охранява извън сградата, а когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи отговорност за тях. Лично за НСО аз не вярвам, но не е лошо и премиерът да си направи преценка на кръга от своите познати".

Снимка: Булфото

Президентът подчерта, че в момента, в който излезли снимките, се е обадил на ръководството на НСО и ги е посъветвал веднага да отидат при премиера и неговия екип, за да изчистят всички рискове. Знаел и че вече е в ход служебна проверка.

"Защото най-смущаваща и най-тревожна е снимката със спящия премиер, такова нахлуване в личното пространство е недопустимо. Това означава риск все пак някакъв за живота на министър-председателя", призна Радев.

Запитан обаче дали ще свика Консултативния съвет за национална сигурност, държавният глава отговори, че той не е разследващ орган.

И добави: 

"Прокуратурата е длъжна да направи проверка, защото в момента е най-важно едно - да се върне доверието в държавността, а това може да стане само чрез истината".

Радев настоя за независима експертиза за достоверността на аудиозаписа.

Той обяви, че ще наложи частично вето на Закона за МВР, с който се създава паралелно НСО, като наблегна на това, че ще има ясни мотиви, но отказа да ги обяви в момента.

Снимка: Булфото

"Брифингът на премиера вчера беше опит да се търсят може би геополитически индулгенции за скандала навън, а вътре на наша територия да се превръща в някаква забава, в някакъв фарс. Никой не може да дискредитира правителството, освен самото то. В момента най-голямата заплаха за правителството е самият Борисов - с нещата, които говори", изтъкна още държавният глава.

На въпрос дали целта са предсрочни избори, както заяви премиерът, той изтъкна, че тези избори и служебното правителство не ги определя той, а самото самото правителство, ако реши, че не може да управлява, Народното събрание с вот на недоверие, или гражданите, които под някаква форма искат смяна на властта.

"Никога не съм изразявал желание за служебен кабинет и никога не съм казал, че ще е свиреп", отговори на още едно обвинение на Бойко Борисов президентът.

Снимка: Булфото

Румен Радев беше в Перник на рождения си ден - днес той навършва 57 години. Попитан защо е там, той отговори, че най-големият подарък за него е да е сред хората. Той поздрави гражданите на града за стоицизма да издържат водната криза.