Ново напрежение се създаде между управляващите и президента Румен Радев, който днес свика среща по актуални въпроси за изборния процес, на която да бъдат набелязани мерки и средства за преодоляване на проблемите. На нея той, БСП и ДПС се обединиха около мнениет, че е нужно машинно гласуване, но под контрола на държавата.

"Управляващите претендират за диалог между институциите, а на практика избягаха от него и то по един жизнено важен за цялото ни общество въпрос - усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до едни честни, справедливи и прозрачни избори. Не се явиха представителите на Народното събрание, Министерски съвет, на ниво вицепремиер, парламентарно представените партии от управляващата коалиция", заяви държавният глава след разговорите.

То благодари на всички, които са дошли, и изброи представителите на БСП, ДПС, ГРАО и Агенцията за електронно управление.

"Надявам се вчерашното пожарно заседание в Народното събрание да не е стимулирано само да се изпревари срещата при президента, а да доведе до реален резултат (вчера в парламента беше решено работна група от всички парламентарни партии да подготви консенсусни промени в Изборния кодекс - б.р. ). Аз не се състезавам с никого. Имам една единствена амбиция да има един честен изборен процес. За тази среща аз обявих още по време на самите избори, поканите към всички участници още на 8 януари тази година. Въпросите, които искам да се поставят тук, това са преди всичко усъвършенстване на изборното законодателство, което трябва да започне на време. Това беше и моят мотив", добави Радев.

ДПС беше представена от лидера си Мустафа Карадайъ, но Корнелия Нинова не дойде, а изпрати депутати Филип Попов и Крум Зарков

Снимка: БТА

"Знаем каква е динамиката на парламента и колко много проблеми има да се обсъждат, за да не потъне в тях тази важна тема и за да може този път 6 месеца преди изборите да имаме ясно и рационално изборно законодателство. Другият важен въпрос е машинното гласуване. Ако ние ще вървим и трябва да вървим според закона към машинното гласуване, процедурата трябва да започне сега. В закона за държавния бюджет за 2020 г. няма позиция за заделени средства за машинно гласуване. Тук беше място на Министерски съвет да кажа ясно своят ангажимент, какво смятат да правят. Ще наемаме ли, ще купуваме ли? Рационално е да се закупят машини, защото излизат по-евтино. Ако ще минаваме към други технически устройства, трябва време. Да не се окаже като на предните избори - машинно гласуване, но няма време за процедури. Това са моите мотиви", посочи още той.

Снимка: БТА

"Разбира се, дистанционно, електронно гласуване. Това е изключително важна тема и аз ще настоявам тя да бъде реализирана. Тук е ролята на Министерски съвет да покаже своите амбиции и воля. Друга важна тема актуализиране на избирателните списъци. Ако решим да тръгнем към такава стъпка, това е огромна по обем дейност. Затова са тук и представителите на ГРАО, за да стигнем до някакво решение. Това е в правомощията и отговорностите на Министерски съвет. Аз продължавам да настоявам за този диалог. Знам, че не им се иска на управляващите, но той е важен за гражданите и за българската демокрация и трябва да се случи", подчерта президентът, цитиран от "Фокус".

Снимка: БТА

ГЕРБ: Тези въпроси трябва да се решват в парламента. Симеонов: Радев си прави самореклама

"Нашата категорична позиция е, че изборните правила и възможният консенсус, който може да се постигне по тях, трябва да се обсъжда в парламента", коментира малко по-късно зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов пред журналисти.

"Ние диалога го търсим още след изборите за местна власт, че в парламента трябва да се реши този въпрос. Съвсем ясно и категорично заявихме тази наша позиция. Препотвърдихме я преди края на предишната сесия, че в началото на тази година ще отправим предложение към политическите сили как може да бъде създадена работна група, която да постигне възможния консенсус по тези правила", заяви той.

И попита:

"Защо президентът задава въпроса в президентството, а всъщност не отговаря на един друг въпрос. Защо ръководството на БСП не присъства на това заседание, което се провежда в момента?".

Отсъствието коментира и зам.--председателят на Народното събрание от квотата на патриотите Валери Симеонов.

"Това е поредното мероприятие на президента Радев, което цели единствено медийна реклама и самореклама. Така смятаме ние. Смисълът от едно такова обсъждане не е много ясен. Видяхте, че от Консултативния съвет по национална сигурност нищо не произлезе. Напънала се планината и родила мишка - това излезе", каза лидерът на НФСБ.

БСП настоява за машинно гласуване, според ДПС уседналостта нарушава конституционни права  

Големият брой недействителни бюлетини през последните избори е показало, че машинното гласуване е нужно, заяви след срещата депутатът от ПГ на "БСП за България" Крум Зарков, цитиран от БТА.

По думите му темата за изборното законодателство става актуална само в навечерието на изборите, затова проблемите на изборното законодателство трябва да започнат да се решават още сега. Той изтъкна, че със закон трябва да се каже коя институция да се грижи за сигурността на тези машини, както и кой ще ги съхранява и отговаря за тях.

Според Филип Попов от БСП в настоящия Изборен кодекс съществуват текстове, които не са били изпълнени, визирайки тези за машинното гласуване.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пък коментира, че позицията на движението е, че машинното гласуване трябва да се прилага. Освен това софтуерът трябва да бъде изработен от държавата.

"Одитът и сертификацията също трябва да се извършва от държавата. Уседналостта нарушава гражданските права, защото ги отнема", изтъкна той.

Колегата му Хамид Хамид добави, че за ДПС е важно да се гарантира спазването на конституционните права на българските граждани.

"Уседналостта лишава гражданите от правото да се гласува", заяви Хамид.

Той добави, че преференциите са се превърнали в средство в корпоративен и контролиран вот. Затова този въпрос трябва да се реши чрез законодателството.

Иван Гетов от ГРАО заяви, че представляваната от него институция участва само в предварителната подготовка на изборите.

"Пряко на изборите ГРАО не участва. Ако се разпишат нови правила, от ГРАО ще се съобразят", изтъкна той.

"Няма увереност електронното гласуване да бъде въведено сега", каза пък председателят на Държавна агенция "Електронно управление" Атанас Темелков, който уточни, че причината е, че към настоящия момент няма достатъчно сигурна и надеждна технология.