Руският президент Владимир Путин каза днес, че не очаква никаква промяна в отношенията със САЩ след встъпването в длъжност през януари на следващия американски държавен глава Джо Байдън, което ще стане на фона на засилено напрежение в двустранните отношения, съобщиха Франс прес и ТАСС.

"Що се отнася до смяната на ръководството на САЩ и че за нас нещата може да станат по-трудни, не вярвам това да се случи. Смятам, че ще бъде както обикновено", заяви Путин на съвместно заседание на Държавния съвет и Съвета за стратегическо развитие и национални проекти.

По-рано днес лидерът на руската комунистическа партия Генадий Зюганов заяви на същото заседание: "Ние трябва добре да разберем, че с идването на Байдън на власт ситуацията ще се влоши. Той е неоглобалист, който ни обяви за враг номер едно и ние сме длъжни да направим всичко за максимално сплотяване на обществото".

На срещата Путин призова да бъде продължено развитието на икономическия и военния капацитет на Русия, за да се справи "с трудностите и заплахите".

По-рано днес руският заместник-външен министър Сергей Рябков в интервю за Интерфакс заяви, че страната му не очаква нищо добро от бъдещия американски президент Джо Байдън и смята, че външната политика ще се ръководи от русофобски настроения.

"Нищо добро не очакваме, това е ясно. Би било странно да очакваме нещо добро от хора, които в повечето случаи са градили кариерата си върху русофобията, обливайки с кал моята страна", казва Рябков след ново изостряне на напрежението между двете страни заради огромна кибератака в САЩ, която се смята, че е дело на Москва.

Рябков отговаря за отношенията с двете Америки и за неразпространението на ядрените оръжия и в това си качество е един от основните събеседници на американския Държавен департамент в руското външно министерство.

По думите му Москва трябва да води само "избирателен диалог" със САЩ, като набляга единствено на "интересуващите я теми". За останалото е нужна политика "на пълно възпиране на САЩ, във всички насоки, защото американската политика към Русия е дълбоко враждебна". Рябков заявява, че топката е в полето на САЩ, ако те искат съживяване на двустранните отношения и че Русия няма намерение "да търси контакти с преходния екип на Байдън".

Изявлението е разпространено няколко часа, след като новоизбраният американски президент обеща да реагира на кибератаката срещу САЩ и обвини Доналд Тръмп в бездействие.

Според Рябков напускащата американска администрация оставя "тежко наследство", след като е приела редица санкционни режими срещу Русия, включително за кибератаки и намеса в президентските избори от 2016 г.

"Всичко върви все по-зле и по-зле. Това беше характерно за последните четири години и нямаме усещането, че тази тенденция ще се промени", казва Рябков.