Главната прокуратура и ГДБОП не проверяват служител на военното министерство заради масовата паника в Сливен, Ямбол и Карнабат, при която родители опразниха училища от страх, че социални служители ще им отнемат децата. Това съобщиха от двете институции пред bTV.

По-рано днес в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев каза, че служител от пресцентъра на Министерство на отбраната ще бъде проверяван дали е сред организаторите на паниката с отнемането на деца. Той посочи в организирането на истерията са участвали както външни фактори, така и български политици, чиновници и евангелистки пастори.

Става въпрос за "престъпна злоупотреба със страховете на родителите, за чудовищна лъжа и за груба манипулация", подчерта и министърът на образованието Красимир Вълчев. "Чухме, че има и политическа намеса, а в социалните мрежи може да се види, че има участие и на представители на политически партии. Чухме, че премиерът Бойко Борисов лично товари децата на автобуси за Норвегия, а лидерът на опозицията лично ги спира, което говори за добре организирана дезинформационна кампания", посочи Красимир Вълчев.

Преди това - в началото заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов призова медиите да помогнат в разясняването на населението.

"Да помоля за съдействие за тези не жълти, не кафяви новини. Аз не знам чие съзнание това го роди и как може по този начин да се говори. Как може да се протестира срещу стратегия, която я няма?! Как може да се тиражира лъжа, че норвежците са дали пари, за да им изнасяме деца?!", коментира премиерът.

Към днешна дата ситуацията в училищата, където заради дезинформация родители прибраха децата си, се нормализира, увери министърът на образованието Красимир Вълчев. При посещаемост в тях от 70%, днес на училище са отишли около 60%, уточни той. За това са помогнали учители, медиатори и социални работници, които са имали разговори с родители и хора от ромската общност.

Мълвата за отнемане на деца от училище днес обаче достигна и Пазарджишко. Засегнати са две учебни заведения в Пещера и училището в ромския квартал на град Пазарджик. Част от децата отсъстват от учебните занятия.

Медиатори вече работят на терен в ромските махали. Полицията разследва разпространяването на слуховете.