Премиерът Бойко Борисов определи като чудовищна лъжа слуховете, че държавата щяла да отнема деца и призова медиите да помогнат в разясняването им. Той каза това в началото на правителственото заседание.

Държавата щяла да им вземе децата, да ги натовари на влак и да ги изнася, как може това да им мине през акъла. Благодарен съм, ако ни помогнете в разясняването на тази чудовищна лъжа, каза премиерът.

Той заяви още, че единственото, за което правителството говори и няма да се откаже, е борбата срещу домашното насилие над деца, сексуалното посегателство върху тях.

Моля медиите за съдействия за тези не жълти, не кафяви, не лъжливи новини, в които се говори как ще взимаме децата на хората, как може да се протестира срещу стратегия, която я няма или да се говори, че я има. Не знам как нечие съзнание може да го роди и как може по този начин да се говори. Как може да се тиражира лъжа, че норвежците са дали пари, за да изнасяме деца? До днес, когато ми показаха какво се говори и пише, не мога да повярвам, че има човек, който може да се върже на подобна лъжа", допълни още премиерът.

Той обясни, че парите от Норвежката програма се използват с други цели, "включително за чистотата на въздуха, за екоавтомобили".

Премиерът припомни, че преди няколко седмици правителството е отпуснало допълнително 5 милиона за 150-годишнината на БАН.

"Мисля, че с академик Ревалски сме свършили доста работа. С новия ресор, който има България в Европейската комисия и новите приоритети на ЕС за иновации, обучение, "Еразъм", университети, академии и това , което открихме вчера като развоен център на една от най-големите компании - "Бош", където се пише софтуер за новите автомобили, това, което преди няколко дни във Варна открихме офиси на една от най-големите финансови групи в Европа, за да действат оттам на цялата територия на Европа показва, че академията на най-високо ниво, университетите, финансирането, което няколко години и повече се получи не само задържа много хора, но и много хора се връщат тук, за да работят", посочи Борисов.

Той се обърна към председателя на БАН академик Юлиан Ревалски с думите, че продължаваме да разчитаме много на академията, защото действително като население не сме голяма държава, но точно в сферите на иновациите и новите технологии българинът има много развито мислене.

"Суперкомпютърът, на който сега започваме да му изграждаме къщичката в Технопарка, също отсега трябва да го мислите къде, какво и как може да бъде използван на най-високо ниво", допълни още Борисов.