Служител от пресцентъра на Министерството на отбраната е сред хората, разпространявали фалшиви новини как ще бъдат отнемани деца от родителите им. Това потвърди вицепремиерът Томислав Дончев по повод паниката в Сливен и Ямбол, при която родители опразниха три училища от страх, че ще им бъдат отнети децата.

Говорих с вицепремиера Красимир Каракачанов и той ми обеща, че ще вземе мерки, заяви Дончев, цитиран от "24 часа".

Ще проверя и ще взема мерки, ако се окаже вярно, че мой служител участва в разпалването на истерията около Стратегията за детето, ангажира се и Каракачанов.

В организирането на истерията са участвали както външни фактори, така и български политици, чиновници и евангелистки пастори, заяви още Дончев

"Специално искам да обърна внимание на всички политици, които имат склонност да се заиграват с тази тема. Има граници, които не бива да се минават", предупреди вицепремиерът.

Има сценарии и службите го разследват от няколко месеца, допълни Дончев и определи ситуацията като целенасочена атака.

"Не, не сме го проспали. Следим го от няколко месеца. Това си е умело режисирано мероприятие, което тръгна от социалните мрежи. Много малко българи вярват, че пътническите самолети пускат отгоре отрова, обаче когато става дума за децата, българинът е свръхчувствителен. Това има за цел да държи хората в подозрение, паника, да раздели обществото и да всее несигурност. Това вече не е политически въпрос", каза вицепремиерът.

Той отказа да даде повече подробности по случая с аргумента, че това е безпрецедентна ситуация.

"При условие, че и служби, и МВР, и прокуратура работят по темата, не очаквайте в момента да ви изредя организации и имена - има и вътрешни, и външни фактори", добави вицепремиерът.

Дончев благодари на всички институции, които, по думите му, са реагирали бързо.

"Предвид създалата се ситуация, беше сторено всичко, за да се нормализира ситуацията. Занятието, което упражнявам, ме е накарало да не съм толкова чувствителен - слушал съм всякакви глупости. Не знам обаче как може образовани хора да ме питат "Ще ми отнемат ли детето, ако нямам кола" или "Ще ми отнемат ли детето, ако пуша", коментира Томислав Дончев.

По-рано тази сутрин пред Нова тв вицепремиерът посочи, че тази истерията с "отнетите" деца не е толкова невинна, колкото изглежда на пръв поглед.

"Първо това е след всичките ни системни усилия да върнем децата в клас. 40 000 деца сме върнали. Второ няма как да не си мислим, че това има определени политически мотиви, най-малкото ескалира в определена предизборна ситуация", коментира Дончев.

Премиерът Бойко Борисов също призова медиите да не възпроизвеждат фалшиви новини за отнемане на деца от семействата им: "Как може да се тиражира лъжа, че норвежците са дали пари, за да им изнасяме деца - да ги натовари на влак и да ги изнася... Това как може да им мине през ума?".

Към днешна дата ситуацията в училищата, където заради дезинформация родители прибраха децата си, се нормализира, увери министърът на образованието Красимир Вълчев. При посещаемост в тях от 70%, днес на училище са отишли около 60%.

"Включително чрез Фейсбук може да се види представители на политически партии, които убеждават, че това не е лъжа. Все неща, които говорят за организирана дезинформационна кампания, насочена конкретно към ромските общности", посочи министър Вълчев.

Мълвата за отнемане на деца от училище днес достигна и Пазарджишко. Засегнати са две учебни заведения в Пещера и училището в ромския квартал на град Пазарджик. Част от децата отсъстват от учебните занятия.

Медиатори вече работят на терен в ромските махали. Полицията разследва разпространяването на слуховете.