"Това тече поне от половин година и не е толкова невинно, колкото изглежда на пръв поглед. Това не е поредната дигитална щуротия". Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира в "Здравей, България" по Нова тв паниката в Сливен и Ямбол, при която родители опразниха три училища от страх, че ще им бъдат отнети децата.

"Първо това е след всичките ни системни усилия да върнем децата в клас. 40 000 деца сме върнали. Второ няма как да не си мислим, че това има определени политически мотиви, най-малкото ескалира в определена предизборна ситуация", коментира Дончев.

Той обясни, че МВР и прокуратурата работят по темата.

"Има външни и вътрешни сили, които са замесени в цялото мероприятие", заяви Дончев. Той е категоричен, че отнемането на дете е крайна мярка, когато детето живее в опасни за здравето и живота му условия. "Рядка, драстична мярка, която е обект на съдебен контрол", обясни вицепремиерът.

"Дали има замесени политици? Да! Има партии, които са пряко ангажирани с каузата. Поне няколко кандидат-кмета и една политическа сила са ангажирани. Доколкото знам е коалиционен партньор на левицата в няколко формата за местните избори", заяви Дончев.

Относно изборите, Томислав Дончев заяви, че на всички избори ГЕРБ са играли честно. "Кампанията не започна добре. От мръсна кампания страда демокрацията", заяви Дончев.

Той коментира и ситуацията с Волен Сидеров и поведението му в ефира на държавната телевизия.

"Коалиционното управление нито е лесно, нито е просто и за съжаление предполага компромиси. Въпросът е да не се преминава една граница. Близо сме до нея", каза Дончев.

Той коментира и темата със завода на "Фолксваген".

"Темата за голяма инвестиция за производство на автомобили не е затворена. България има над 200 фабрики, които произвеждат автомобилни компоненти. Убеден съм, че рано или късно тази концентрация ще доведе до това България да има голяма инвестиция в производството на автомобили", каза Томислав Дончев.

Въпроса коментира и Алексей Пампоров, социолог и експерт по ромските въпроси към Института за изследване на обществата и знанието. В предаването на bTV "Тази сутрин" той заяви, че има безконтролни действия на хора, които насаждат страх за отнемането на деца от родителите.

"Причините за това са три. Първата е неефективната работа на прокуратурата и насъда. От години се насажда омраза към ромите и към институциите. Ромите са свикнали да бъдат заплашвани по някакъв начин от политици, когато идват избори", каза още Пампоров.

"Втората причина са неадекватните действия на институциите. Стратегия има от пет години, а законът за детето не е променян. Няма никакви големи драми. Министерството изобщо не излезе да обясни за какво става дума относно предложенията за нова стратегия", коментира още експертът.

Като трета причина, той посочи неграмотността както на децата, така и на родителите.