"Президентът не мотивира своя указ, просто изрази становище защо е отказал да подпише - заради липсата на състезателност. Но това не е достатъчно основание. Не виждам никакви нарушения на процедурните правила" - това заяви пред БНР Огнян Герджиков, професор по гражданско и търговско право, бивш председател на парламента и бивш служебен премиер, по повод върнатото от Румен Радев решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) за избор на Иван Гешев за главен прокурор.

В предаването "Преди всички" проф. Герджиков подчерта:

"Законът предвижда правна възможност изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието да издигне кандидатура за главен прокурор. Тази възможност може да се осъществи, може и да не се осъществи. Това вече е личен избор на министъра. Може би обаче това решение не е най-доброто, но то съществува".

Според него няма пречка ВСС да се събере и да прегласува решението си.

"Възможно е ВСС да върне процедурата на по-предишен етап, доколкото знам, но аз смятам, че с оглед на категоричното гласуване във ВСС първия път резултатът ще бъде същият", подчерта Герджиков.

На въпрос дали има основание да бъде питан Конституционният съд, при положение че вече се е произнесъл по тази тема, професорът заяви, че това би било "удар във въздуха".

Държавният глава не е длъжен да мотивира указа, но на практика той изложи кратки мотиви, коментира пък пред bTV Димитър Узунов, бивш представляващ ВСС. При второ успешно гласуване държавният глава няма да има друг изход, освен да подпише указа за назначаване на избрания кандидат, добави той.

Законът не въвежда като необходимо условие задължително участие на повече от едно лице. Следователно и процедура с един участник е законосъобразна, поясни Узунов.

Според него най-странният мотив на Румен Радев е относно подкрепата на МВР и ДАНС.

"Да казва, че подкрепата на институциите е негатив, а липсата на подкрепа на неправителствения сектор в лицето на Българския хелзинкски комитет, да е позитив - не разбирам това", коментира още Димитър Узунов.

"Когато избирахме Сотир Цацаров за главен прокурор имаше две кандидатури. Тези, които днес са недоволни, и тогава не бяха доволни. Следователно не е това истинският мотив", добави магистратът.

Той допълни, че на протестите срещу Иван Гешев дори са използвани плакати от времето на Цацаров.