Президентът Румен Радев ще свика Народното събрание до дни, веднага след обявяването от ЦИК на окончателното решение за депутатите, научи Dir.bg.

Във вторник в "Държавен вестник" излиза решението на Централната избирателна комисия, с което тя узаконява състава на парламента и новоизбраните народни представители в 47-то НС.

Веднага след това държавният глава ще обяви, че свиква Народното събрание. Следва издаване на указ за насрочване на първото заседание. На предишния вот през юли президентът обяви на 16 юли, че свиква първото заседание на 46-ия парламент на 21 юли.

По Конституция държавният глава има едномесечен срок да го направи, но Радев даде заявката още преди седмица, че няма намерение да се бави. Причината е час по-бързо да се състави редовно правителство, което да се заеме с бюджета и другите неотложни задачи пред държавата.

След свикването на НС президентът провежда консултации и връчва първия мандат на най-голямата политическа сила - в случая това е "Продължаваме промяната".

И парламентарните сили вече се готвят за конституирането на 47-ия парламент и за провеждането на първото пленарно заседание. Днес представители на парламентарните групи се събраха в НС, за да си поделят стаите и да определят местата в пленарната зала. Вече е ясно, че първото пленарно заседание ще бъде открито отново от депутат на ИТН.

Това е 71-годишният д-р Силви Кирилов, който ще е доайенът на 47-ото Народно събрание, след като Мика Зайкова не стана депутат. 

"Продължаваме промяната" вземат стаята на ГЕРБ, след като парламентарната група вече не е най-многочислената.

Не е било обсъждано кой ще оглави 47-ото Народно събрание.

"Първото заседание ще открие Силви Кирилов, пак е от нашите народни представители. Разбрах, че се готви, предупреден е. Чакаме вече президентът да издаде указа", коментира бившият председател на 45-ото и 46-ото НС Ива Митева от ИТН. Тя уточни, че не са обсъждали кой ще оглави 47-ото Народно събрание. "С мен никой не е разговарял, така че всичко е в сферата на догадките", коментира Митева шансовете да бъде отново председател.

"Ще има разместване в пленарната залата. Колегите от "Продължаваме промяната" решиха, че трябва да ни вземат стаята, да са живи и здрави", коментира Александър Ненков от ГЕРБ-СДС. Той посочи, че най-вероятно ГЕРБ-СДС ще бъдат в досегашната стая на "Има такъв народ".

"Обсъдихме много внимателно разпределението на пленарната зала, успяхме да се разберем с колегите в един много добър тон, включително и стаите успяхме да ги разпределим. Останаха така да помислят още малко някои колеги", добави Митева. "Няма как да си запазим местата, защото сме по-малко, както и другите колеги", обясни тя и допълни, че от ИТН са предложили да се преместят, а в тяхната стая да отидат от ГЕРБ-СДС.

От Партия "Възраждане" също казаха, че въпросът за председател на 47-ия парламент не е обсъждан. От "Възраждане" ще бъдем позиционирани в центъра на пленарната зала, съобщи пред журналисти заместник-председателят на партията Петър Петров и отбеляза, че това е било плод на много дълги преговори. Според тях така ще им бъде най-удобно, все пак за първи път били в парламента.

Относно преговорите за правителство, той посочи, че по-скоро ще останат в опозиция - така, както искат техните избиратели.

От "Продължаваме промяната", "БСП за България" и ДПС също коментираха, че срещата е била организационна.

Междувременно също утре стартират преговорите за новото мнозинство и правителство. Те ще се водят на неутрална територия - в столичен търговски център.

Преговорните екипи трябваше първоначално да разговарят в НДК, но по последна информация преговорите за бъдещия кабинет ще се водят в мол"Парадайз", научи Dir.bg. 

Очаква се те да бъдат излъчвани онлайн, както обещаха двамата лидери на водещата формация "Продължаваме промяната".