Партиите в парламента не можаха да се разберат кой да представлява България на срещата на върха на НАТО в средата на юли във Вашингтон и оставиха решението да вземе служебното правителство. Това стана ясно в кулоарите, след като политическите сили са се разделили в предпочитанията си по време на председателския съвет сутринта. Една част от тях настоявали да замине служебният премиер, а друга - президентът. Решение не е било взето в крайна сметка и оставили горещия картоф в ръцете на Димитър Главчев - той да реши кой да замине, стана ясно от коментарите в кулоарите. 

До разнобоя между политическите сили се стигна, след като служебният премиер Димитър Главчев изпрати вчера писмо до председателя на Народното събрание Рая Назарян с молба парламентарните групи в 50-ия парламент да решат кой ще представлява България на форума на алианса във Вашингтон. Още преди изборите Главчев обяви, че ако няма избрано редовно правителство до форума, той ще попита парламента, тъй като сме парламентарна република, а той е служебен премиер.

Преди неговата заявка пък президентът Румен Радев изрази нагласа да замине той, като се усъмни доколко легитимно е служебното правителство, за да представлява страната на такъв екзистенциален форум за бъдещето на пакта и за войната в Украйна.

"За" това да пътува служебният премиер Димитър Главчев са се обявили от ДПС, ПП-ДБ и "Величие". Да ни представлява върховният главнокомандващ, който е президентът Румен Радев, пък предпочитат от ГЕРБ, БСП и "Възраждане". 

"В крайна сметка не се реши нищо, тъй като имаше разнобой", каза пред медиите в кулоарите Цончо Ганев, цитира го БТА.

"Реши се, че Народното събрание няма да взима отношение, Главчев да реши сам какво смята да прави - дали да отива той, дали да отива президентът", твърди Ганев. Борислав Гуцанов от БСП обясни, че решението кой да представлява България не е взето в пленарната зала, защото председателският съвет е решил, че в крайна сметка последната дума е в правомощията на Министерския съвет.

Разминаване по темата се открои между ГЕРБ и ДПС. След въпросния председателски съвет Бойко Борисов даде да се разбере, че върховният главнокомандващ, който е президентът, ходи на форумите на НАТО.

На въпроса дали смята, че Румен Радев трябва да представлява България на въпросната среща, лидерът на ГЕРБ даде за пример досегашната практика.

"Президентът трябва да отиде. По наше време, поне аз като бях премиер, аз ходех по европейските съвети, а главнокомандващият ходеше по срещите на НАТО, независимо кой е президент. Трябваше вече да имаме позиция", отговори Борисов.

Лидерът на ДПС Делян Пеевски обаче е на позицията за САЩ да пътува Димитър Главчев с аргумента, че президентът щял да сее руска пропаганда. Пеевски заявил пред останалите лидери на парламентарни групи, че "няма да толерира да отива президентът".

По-късно той излезе и с нарочна позиция по въпроса, разпространена от пресцентъра на движението.

"България трябва да бъде представена на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон от служебния министър-председател Димитър Главчев, защото моментът е решителен за сигурността на света и трябва българският представител да е "с ясен евроатлантически профил". Само такъв представител щял да изрази "категорично и еднозначно неотменимостта на ангажимента ни към всички решения на Алианса, свързани с легитимното право на Украйна да се отбранява от непровокираната военна агресия на Русия", заявява Пеевски.

"Не трябва да се допуска още веднъж Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество, на каквито скандални случаи бяхме свидетели", категоричен е водачът на ДПС.

"От "Величие" подкрепиха това нещо и казаха, че в крайна сметка да си решат те и да си отиде сегашният министър-председател", разказа пред медиите Цончо Ганев. "Разбира се, ПП-ДБ казаха абсолютно същото и застанаха зад ДПС", добави той.

БСП и "Възраждане" застанали зад тезата, че на форума на алианса във Вашингтон трябва да ни представлява върховният главнокомандващ.

"Позицията на "Възраждане" беше такава, че нашият президент, който е главнокомандващ, да отиде и да представлява България, при положение че нямаме постоянен министър-председател", коментира Ганев. 

"Президентът трябва да представлява България на срещата на върха на НАТО", категоричен е и социалистът Борислав Гуцанов, който в момента е председател на парламентарната група на "БСП за България". Само преди дни, на пленума си след приемането на оставката на Корнелия Нинова, БСП реши да стопля отношения с държавния глава и да възстановява разбирателството с президентството.

Според социалистите държавният глава е пряко избиран от хората, а служебният премиер не е.

"Това беше позицията, която изразихме по време на заседанието на председателския съвет, защото смятаме, че президентът е главнокомандващият, избран е пряко от целия народ, с огромна легитимация, а освен това, сегашното правителство е служебно и с изтичащ мандат", допълни той. 

Бившият премиер от ПП-ДБ Николай Денков коментира, че "трябва да се спазва проевропейската посока", а Румен Радев изразявал позицията на Москва. 

"Нямам никакво съмнение, че България трябва да бъде представлявана от министър-председателя", каза Денков в кулоарите, като припомни, че по Конституция по темата отговаря правителството. Според Денков позициите на президента Радев съвпадат с това, което се представя като позиция на Кремъл и ръководството на Русия.

Народното събрание не е органът, който трябва да санкционира това нещо, коментира Николай Марков от "Величие". По думите му МС отговаря по Конституция за националната сигурност.