Стартираме остра кампания срещу фалшивите сертификати. Всеки случай на починал от COVID-19, който се е водел ваксиниран, ще бъде проверяван от МВР. Това заяви пред NOVA премиерът Кирил Петков.

"За всеки починал с COVID-19, който е бил ваксиниран или се е водил ваксиниран, ще се извърши проверка от МВР. Ако човек с фалшив сертификат се разболее влезе в болница, по-късно почине, ще бъде проверен случаят. Тази мярка се надявам да спре разпространението на фалшивите сертификати", обясни Петков.

По думите на премиера към момента болничните легла разполагат с необходимия капацитет, но това бързо може да се промени и налагането на по-строги мерки зависи именно от този капацитет.

Кирил Петков коментира и обявеното увеличение в цената на природния газ от 1 януари, което той определи като изненадващо. По думите му до края на януари всички членове на КЕВР с изтекъл мандат ще бъдат сменени.

"Решението от 1 януари показа, че КЕВР не си върши работата. Неговата цел е да защитава публичния интерес, да защитава пазара и да измисли най-добрия начин за тази защита. Решението не беше обсъдено, то се взе на закрито заседание и определено беше изненада. Още по-голяма изненада беше, че увеличението ще е с 30%", каза още той.

Народното събрание ще има ангажимента членовете на Комисията, с изтекъл мандат, да бъдат подменени. Сред тях ще бъде и председателят на КЕВР Иван Иванов, допълни министър-председателят.

"Надявам се новите членове да осъществят по-голям контрол и да се извърши проверка какво налага тези високи цени", допълни Петков.