В две сливенски училища учебният процес днес е бил спрян. Причината е, че родителите са взели децата си от класните стаи заради слухове, че те ще им бъдат отнети от социалните служби в изпълнение "Стратегията за детето".

За минути около 10.30-11.00 часа 6-о и 8-о основно училище в ж.к. "Даме Груев" се опразниха, а на дворовете останаха само учителите.

Две опразнени училища

В 6-о Основно училище учебен процес е имало до 10.00 часа, потвърдиха от учебното заведение. Над 500 деца от първа смяна са били изведени от родителите си въпреки опитите на училищното ръководство да обясни, че тези слухове са неоснователни. Втора смяна също няма да има. От училището днес ще обходят родителите и заедно с ромски медиатори ще се опитат да ги убедят, да пуснат децата в училище.

Директорът на 8-о училище, където днес също е спрян учебният процес, Галя Илиева отказа коментар. Полицията е осигурила охрана и безопасното извеждане на децата и преминаване им до ромския квартал "Надежда".

"Беше ужас, щяха да ни изпотъпчат. Деца ревяха отвътре, отвън родители реват", разказа една жена от персонала, цитирана от Дарикнюз.

Майки на деца споделиха, че някой се е обаждал по телефона, слухът се разнесъл, паниката бързо е обзела цялата махала и обитателите й се юрнали към класните стаи. Някои от родителите са се втурнали направо от работните си места към училището.

Директорите на двете училища веднага са сигнализирали в полицията.

Какво се случва в Сливен

Около 10.30 часа днес дойде първата вълна родители на деца. От тях разбрах, че в кв. "Надежда" върви слух, че отдел "Закрила на детето" към Дирекция "Социално подпомагане" са дошли в училище и са им взели част от децата. Обясних на родителите, че това не е истина и няма как да се случи, но не ми повярваха. Под заплахата да счупят вратите на училището разпоредих вратите да бъдат отворени, за да се уверят, че няма такова нещо. Родителите влязоха по стаите и си взеха децата". Това заяви пред Sliveninfo Митко Димитров, директор на 6-то училище.

"Родителите изведоха децата от сградата без инциденти. Така и не се разбра кой е пуснал този слух. Не знам дали има връзка с посещението на министъра на образованието днес в Сливен. Това се случи и в Осмо училище и в една детска градина, където има деца от кв. "Надежда". Тези неща се случват периодично, долу - горе от избори на избори. Последният път бяха пуснали слух, че рокери стрелят с въздушни пушки около училището", заяви още директорът.

Той изрази надежда във вторник децата да се върнат на училище. Ако това не се случи, класните ръководители ще тръгнат да ги търсят по домовете им.

Какво прави една фалшива новина

По повод разпространена фалшива новина, че две деца са изведени от училищата "Братя Миладинови" и "Юрий Гагарин" в квартал "Даме Груев", заместник-кметът Румен Иванов призова гражданите на Сливен да не се поддават на провокации и фалшиви новини. Той заяви, че става дума за изкуствено нагнетяване на напрежението и престъпна злоупотреба със страховете на хората.

"Недопустимо е да бъдат правени подобни внушения към родителите. Призовавам всички, които имат отношение към предизвикването на този проблем, да не използват децата и техните родители за осъществяването на своите цели и политически амбиции", каза заместник-кметът. Той призова към спокойствие, нормализиране на обстановката и още от днес и утре да се осигури присъствие на децата в училище.

Какво каза министърът, който се оказа в града

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който днес е в Сливен, заяви, че е информиран за случая. По думите му в кварталите с ромско население се спекулира със страховете и става въпрос за добре организирани групи. "По мое мнение, някой се опитва да създаде страхове и внушения. Някой се опитва да подмени на проблемите, които има. Много по-голям проблем е това, че децата не посещават училище, а не това, че те ще бъдат отнети. Колко случаи на отнети деца има у нас? Редно е учителите да успокоят родителите, и да им обяснят, че някой се опитва да ги подведе", заяви Вълчев, който присъства на откриването на учебна работилница в ПГ по текстил и облекло "Добри Желязков".

Наред с това министърът отбеляза, че почти 44 хиляди деца са били записани в училище за две години, след работата на екипите по Механизма за връщане в образованието. Приблизително 4 хиляди са отпаднали вторично, допълни той.

По думите на Вълчев, трудно е да се отчете каква част от децата са в чужбина, като от близо 260 хиляди деца, които екипите са започнали да търсят в началото, 160 хиляди са били в чужбина. Според министъра, предизвикателството пред образователното министерство е да накарат учениците да ходят редовно на училище. Той определи посещаемостта в проблемните училища между 40 и 50 процента.