България е на практика единствената неуязвима от мигранти страна до този момент. Българският вариант, който приложихме, работи добре и се надявам и в Европа да го споделят. Това заяви премиерът Бойко Борисов след инспекция на състоянието на границата. Той посети Граничния полицейски участък в Малко Търново, за да се запознае лично с обстановката и наличната техника там.

Премиерът отбеляза, че натискът по границата е голям, но контролът е силен, а споразумението с Турция работи много добре.

Борисов изтъкна, че над 2500 човека са върнати по страни на произход за близо година.

Министър-председателят съобщи, че от понеделник ще бъдат командировани още 40 граничари, както и допълнително 50 души от специалните сили. Предстои да бъдат закупени нови 70 автомобила, след като наскоро бяха получени 180.

"Доволен съм много от усилията, които се полагат. Българите имат храбри и добре подготвени граничари", заяви премиерът. Той отбеляза, че има около 200 мигранти в центровете в страната. Всички спим спокойно и си мислим, че това е даденост, а то не е - дължим го на всички граничари, които денонощно пазят границата, каза министър-председателят и добави, че най-изявените ще бъдат наградени.

Снощи за били задържани две големи групи мигранти, информира Борисов.