Номинираните за поста бяха десетима, останалите девет са си направили самоотвод. Константин Проданов беше с най много номинации от структурите на партията, предаде БНР.

Още преди конгреса досегашният председател на АБВ Георги Първанов и неговите заместници Ивайло Калфин и Румен Петков обявиха, че се оттеглят от постовете си, за да дадат път на млади кадри.

"Днес аз се оттеглям от оперативната политика. Няма да заемам ръководни постове. Най-важното е, че след 25 години в политиката мога да кажа, че сега просто е друга политическата епоха", заяви от трибуната на форума Георги Първанов.

Конгресът преминава под мотото "Промяната започва от нас". В словото си Георги Първанов заяви, че е нужна промяна на политическия модел, но че освен ревизия на този модел, трябва и ревизия на икономическите резултати от прехода.

"Основна грешка през последните години е участието на АБВ във властта", каза новоизбраният лидер на АБВ Константин Проданов по време на Втората сесия на Втория конгрес на АБВ, предаде Агенция "Фокус“.

"За да можем да продължим уверено напред, трябва да погледнем назад за тези две година и половина, за да видим къде сбъркахме и от какво можем да се поучим.

Не защото трябва да търсим виновници или изкупителни жертви, защото само ако сме пределно честни пред себе си и пред хората, можем да намерим морален импулс, за да искаме доверие за някаква промяна“, каза той.

По думите му участието във властта на АБВ е легитимирало безобразието и безвремието на ГЕРБ. "България изгуби две години историческо време, което нямаме и не може да си позволим", коментира той.

Според него бедността и корупцията са се задълбочили и страната ни е задлъжняла с нови милиарди. Грабежът на века е ограбването на КТБ.

Според Проданов външната ни политика е била абсолютен провал. "Успяхме да се скараме с Русия, успяхме да провалим успешна кандидатура за шеф на ООН. Управляващите бетонираха усещането, че ръководят не суверенна държава, а подмандатна територия", каза той.

По думите му реформи са направени само в пенсионната система. Той оцени участието на АБВ във властта като много високо, но отбеляза, че "една птичка пролет не прави".

"Бих казал една лъжичка мед в касата с катран не стига“, допълни Проданов.