Часове преди коалиционния съвет на управляващите във връзка с позицията ни относно Северна Македония и преговорите за присъединяването й към Европейския съюз, депутати от различни парламентарни формации коментираха темата, а от "Възраждане" обявиха, че разполагат с информация, според която правителството е подготвило решение за допускане на съседката ни до начало на такива преговори.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов съобщи пред журналисти, че партията ще изпрати писмо до министър-председателя във връзка с тази информация.

"Представляваното от Кирил Петков българско правителство е подготвило решение, с което да пусне Македония за начало на преговорния процес. Нашата информация е, че това ще бъде оповестено съвсем скоро, с оглед на това, че миналата седмица тук беше на посещение високопоставен американски дипломат, чиято цел очевидно е била точно такава", коментира той.

Според Костадинов не е случайно и съвпадението с това "внезапно виждане на Кирил Петков", че трябва да се свика отново Консултативен съвет за национална сигурност по темата Северна Македония, въпреки че такъв е имало преди по-малко от половин година.

"Ще изпратим официално писмо до българския министър-председател още днес, в което ще искаме да потвърди или да отрече тази информация", посочи председателят на "Възраждане". И допълни, че ако информацията бъде потвърдена, това няма да остане без последици.

Председателят на парламентарната група на " Демократична България" Христо Иванов заяви, че е въпрос на национален интерес за България Северна Македония да бъде член на Европейския съюз, но след като изпълни нашите очаквания. А те са свързани със защитата на човешките права.

"Ние очакваме гаранции за това, че Република Северна Македония ще промени своята конституция, и тези гаранции да станат част от преговорната рамка между Европейската комисия, Европейския съюз и Северна Македония", заяви Иванов и допълни:

"Когато говорим за преговорната рамка, това означава ЕК да поеме ангажимент ние вече заедно с нея да можем да спираме процеса на преговори за Северна Македония, ако се установи неизпълнение на поетите ангажименти".

Според него при този сценарий българската позиция трябва да бъде подкрепена от целия съюз в лицето на Европейската комисия.

Вчера депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов припомни, че позицията на страната ни е ясна и е изразена на Консултативния съвет за национална сигурност преди няколко месеца, и чрез рамкова позиция на България, и чрез декларация от 44-то Народно събрание. Той не изключи възможността да се запознае с нещо ново по време на коалиционния съвет. Според Балабанов няма нужда от нов съвет за национална сигурност по тази тема, защото България е ясна в исканията си.

"Докато тези искания не бъдат изпълнени, логично е техният път към Европейския съюз да не се случи, благодарение на това, че ние си отстояваме националния интерес", посочи депутатът от "Има такъв народ".

От ГЕРБ коментираха темата лаконично. Депутатът Томислав Дончев заяви, че няма проблем който и да е компетентен орган или консултативен орган да обсъди казуса с Република Северна Македония. По съществено според него е да няма отстъпление от националните позиции, които държавата е приела до момента.

Евродепутатът Ангел Джамбазки, който се включи в конференцията "Български гласове за Европа", организирана от БТА в Скопие, заяви, че инструментът за натиск през Албания над България ще изчезне съвсем скоро и ще можем съвсем спокойно да водим разговори с Република Северна Македония. Той обясни, че е постигнал съгласие за това, че няма никаква причина Албания да бъде сдвоена с Република Северна Македония или да чака да започне преговори за членство, след тежък разговор с министър-председателя Еди Рама и спор с него.

Джамбазки се обърна към председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов с думите, че ако позицията им за Република Северна Македония бъде защитена още няколко седмици, натискът върху България ще намалее значително.

Според него така правителството на Република Северна Македония най-накрая ще бъде принудено да започне да прави нещо, да започне да спазва договора за добросъседство.

"Ще бъде принудено не да измисля някакви глупости, като махането на някакви табелки и връщането на учебника за четвърти клас, а ще трябва да започне да променя същността на антибългарската реч на омразата, която трови отношенията", посочи евродепутатът.