Продължава да се разгаря скандалът с оповестената от "Възраждане" подписка, организирана от учители, които са против обнародваните промени за забрана на ЛГБТ-пропагандата в училище. След като казусът стигна до прокуратурата, която се самосезира, от ПП застанаха твърдо за подписалите се против закона преподаватели и обявиха, че още другата седмица ще внесат промени на промените в закона.

"Продължаваме Промяната" внася проект за промяна на спорната дефиниция в Закона за предучилищното и училищното образование следващата седмица, заявиха от пресцентъра на партията. От партията не подкрепиха закона още по време на приемането му на първо и второ четене в пленарната зала.

"Пропаганда в българското училище няма. Тя беше забранена със закон и досега. Всяко съдържание, което стига до учениците, всеки учебник, всяко помагало или учебна програма минава през одобрение на Министерство на образованието и науката. Приетите поправки в закона за предучилищното и училищното образование се "борят" с несъществуващ проблем. Не просто, те насаждат огромен нов", пише в съобщението.

От ПП са убедени, че "не е работа на държавата да влиза в домовете на хората и да контролира личния им живот и поведение. Не може и държавата да определя кое е традиционно, и кое не - повече от 50% от българите живеят в семейни съюзи без брак, и отглеждат спокойно децата си. Те ли ще са следващите в списъци за хора, които имат "нетрадиционно съжителство"?

"Днес преследваме 800 учители, утре може да са артисти заради ролите им, или журналисти заради това, че изразяват мнение, хора с небългарски имена или други религии. Единствените държави, в които моралът се прокарва чрез закон, са ислямските шериати с екстремистки ислям", подчертават от ПП.

"Едва ли има смисъл да се правим, че не разбираме за какво става дума. Законопроектът за наказания срещу учителите, този за чуждестранните агенти и списъците днес ясно показват посоката. Системни усилия за още едно остро разделение на българското общество заради измислени заплахи. Скривайки по този начин много по-големи и реални проблеми, по които би трябвало да работим заедно от всички партии. За децата и младежите - борбата с разпространението на наркотиците, агресията и тормоза в училище", посочват от партията.

От своя страна "Възраждане", обвинени, че правят "черен списък" на учители, твърдят, че той е публичен, а те само са го огласили. Лидерът на партията Костадин Костадинов обяви, че са направили проверка и на финансови зависимости на огласените имена на преподаватели в подписката.

"Вчера направихме една бърза проверка на подписалите се 887 учители и директори в подписката в подкрепа на хомосексуалната пропаганда в училищата. Оказа се, че 534 от тях са били финансирани от фондация "Америка за България" или спонсорираната от нея фондация "Заедно в час", съобщи в профила си тази сутрин лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Той заключи, че от това следва изводът, че "чужди НПО създават мрежа от свои агенти в системата на българското образование". Именно такъв закон е в дневния ред на партията, който обявиха като следваща стъпка след забраната на пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училище.

Според Костадинов добрата новина обаче е, че в системата на образованието работят 55 840 души, а 887 от тях, колкото са в подписката, са 1.6% от общия брой.

В същото време инициаторът на публичния списък против законовите промени на "Възраждане" - учителят Борис Илиев, се оплака, че е получил заплахи.

"Няма нищо българско в теб. Ти си един продажник. Заради такива като теб България ще пада. Вместо да правиш подписки, замисли се за здравето си, че скоро може и да го нямаш", гласи съобщение, изпратено до автора на подписката, съобщи самият той пред Нова телевизия. Илиев е учител по български език и литература.

"Не можеш да налагаш на учениците си, включително идеологическо, което ти споделяш. Да ги принуждаваш да го следват", коментира учителят. По думите му има разлика между това теми да бъдат обсъждани академично в класната стая и между това да се налага дадена идеология в клас.