Един списък сътвори скандал - първо в социалната мрежа, а после и на институционално ниво, и на политическо.

Организацията на "Възраждане" във Варна публикува списък с имената и работните места на учители и училищни директори, които са се подписали в подписка против законовата забрана на ЛГБТ-пропагандата в училищата и детските градини. Целта на партията била да са информирани родителите какви педагози обучават децата им.

А списъкът стигна и до прокуратурата - със сигнали и от поддръжници на забраната, и от противниците на закона на "Възраждане".

"Повече от 800 учители, директори и училищни психолози са се подписали в списък, с който се обявяват срещу промените в Закона за предучилищното и училищното оразование и за хомосексуалната пропаганда в училищата.

Днес "Възраждане" ще подаде сигнал в прокуратурата по този повод", обяви Костадин Костадинов.

"Нормално ли е да има хора в образователната система директори, учители, включително и училищни психолози, които да искат такава пропаганда в училище? Това нормално ли е?", попита лидерът на "Възраждане" пред медиите на брифинг в Бургас, а после и във Фейсбук.

От ПП-ДБ веднага реагираха на акцията на "Възраждане", като те бяха и единствените депутати, които не подкрепиха приемането на закона в пленарната зала.

Окръжна прокуратура - Варна е образувала преписка за фашистките изстъпления на "Възраждане", съобщи варненската депутатка от ПП-ДБ Стела Николова, като цитира текстовете в закона за насаждане на омраза и застана зад учителите.

Последва реакция на Министерството на образованието и науката, което защити преподавателите и го обяви за акт на дискриминация спрямо учителите.

"Българският учител винаги е бил свободен, буден и прогресивен и това е направило децата и нацията ни свободни. Запазвайки тази свобода, ние запазваме собствените си ценности, морал и бъдеще. Затова и в системата на българското образование няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители", заявиха в позиция от МОН.

"Както и досега, Министерството на образованието и науката и институциите в системата на предучилищното и училищното образование ще защитават духа на толерантността, антидискриминацията, българските традиции и общочовешките ценности, както и политиката на приобщаване в българското училище", посочват от образователното ведомство.

От просветното министерство напомнят, че образованието е кауза за обществото ни, която трябва да ни обединява, а не да чертае нови разделителни линии и конфликти.

"Нечувана атака срещу българските учители и недопустима политическа пропаганда на гърба на българското училище!", реагира бившият просветен министър и бивш премиер Николай Денков. 

"Възраждане" си позволи да публикува списък с варненски учители с послание, което призовава към линч. Нарича учителите "паразити", защото са изразили мнение, различно от това на партийния им фюрер. Тези учители са против закона за пропагандата в училище, който в сегашния си вид оставя широко поле за нарушаване на човешки права и задълбочава страховете на родителите заради ширещата се дезинформация по темата", изрази негодуванието си той.

Възмущението си от списъка с варненски учители, които не са харесали закона на "Възраждане", изказа и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Той направи аналогия с гонението на евреите през Втората световна война в Германия и сравни варненските учители със спасените от "Списъка на Шиндлер". След бурни реакции във Фейсбук за неуместното сравнение, бившият премиер редактира поста си и го нарече "списъка на омразата".

"Списъкът на омразата" в днешна България?! Няма да допуснем това! Списъкът с имена на български учители, който Възраждане пуснаха, е долнопробен език на омразата. Е, това е пример за политическа пропаганда в училище и използване на нашите деца като политически инструмент!", възпротиви се Кирил Петков.

Той закачи и бившия партньор в управлението на сглобката - ГЕРБ.

"А къде са европейците от ГЕРБ, които подкрепиха първата стъпка към този ужас? България е и ще остане свободна държава, а не тоталитарно гето! Българите ще останем свободен народ и българското училище ще остане неприкосновена светиня на знанието! Фашизъм и омраза нямат място там!", възмущава се още съпредседателят на ПП.

Чевръсти политически опоненти, като депутата от ГЕРБ Георги Георгиев, обаче побързаха да си запазят първоначалния му коментар, който провокира крайни реакции на негодувание. 

Политикът от ГЕРБ критикува, както постъпката на "Възраждане", която е недопустима и обидна за българските учители, според него, така и сравнението на Петков със "списъка на Шиндлер".

"Публикуването на списък с имена на учители, само защото са изразили свободно мнението си, е недопустимо! Определянето им като "паразитиращи" е не само грозно, но обиждащо хиляди достойни български учители. Тази публикация от партия "Възраждане" е всъщност ярък пример за кръчмарска пропаганда. Най-малкото, което трябва да направят е да се извинят незабавно на цялото учителско съсловие, а не просто да трият публикациите си", коментира депутатът от ГЕРБ.

"Другият, който дължи извинение е лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Който нарече публикувания списък "списъкът на Шиндлер". Той просто трябва да се извини на своите учители, заради това, че нищо не е научил от тях. Незнанието не е извинение, особено за политици на такова ниво", категоричен е Георги Георгиев. Той посочва, че никаква пропаганда няма място в училище, но тя не се спира с дефиниции за сексуална ориентация, които нарушават българското и европейското законодателство.

Законът беше приет от парламента преди три седмици и вече е обнародван в "Държавен вестник". Остра реакция последва от ООН и от ЕК, откъдето поискаха обяснение от Министерство на образованието какви са аргументите такъв закон да бъде приет в България. Българската православна църква и Съюзът на българските учители обаче застанаха зад забраната на нетрадиционна сексуална пропаганда в училище.