Еврокомисарят по равенството Хелена Дали е изпратила писмо до българския министър на образованието и науката Галин Цоков с искане за допълнителна информация относно приетите в Закона поправки за забраната на ЛГБТ пропагандата в училище, пише Politico, позовавайки се на информация от Европейската комисия.

Писмото е изпратено на 13 август, след като държавният глава Румен Радев подписа указа за обнародването на законовите промени.

"Комисията остава непоколебима в своя ангажимент за справяне с дискриминацията, неравенствата и предизвикателствата, пред които са изправени ЛГБТИК лицата - включително в образованието, както е посочено в нашата Стратегия за равенство на ЛГБТИК от ноември 2020 г.", заявява пред медията представител на ЕК.

Това е и първата реакция на ЕС относно промените в Закона за образованието, след като по-рано такава дойде и от Съвета на Европа и ООН. 

В началото на август парламентът забрани окончателно пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в детската градина и в класната стая. Това стана с гласовете на депутати от всички парламентарни групи, които без 6 гласа събраха почти конституционно мнозинство по темата. Промяната беше предложена от "Възраждане".

"Дълбоко обезпокоен съм от закона за забрана на т. нар. ЛГБТИ "пропаганда" в училищата, приет наскоро от българския парламент. Призовавам президента Радев да не го подписва. Властите трябва да се борят с дискриминацията и враждебната риторика срещу ЛГБТИ хората, включително в навечерието на изборите", написа комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флаерти в социалната мрежа "Екс".

"Дълбоко сме обезпокоени от подписването на законовата поправка в България, с която се забранява обсъждането на сексуалната ориентация и половата идентичност в училищата, и призоваваме законът да бъде преразгледан в съответствие с международните задължения на страната в областта на правата на човека, се казва в изявление и на говорителя на Върховния комисариат на ООН по правата на човека Лиз Тросел, цитирано от БТА.

На 15 август президентът Румен Радев подписа указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, а това доведе до протести и контрапротести пред президентството.