Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната - Демократична България". От коалицията, която бе представена от Николай Денков, Кирил Петков, Божидар Божанов и Людмила Илиева, го върнаха неизпълнен и останаха за разговор с президента, продължил около час. 

Снимки от връчването на мандата ВИЖТЕ ТУК >>>

От парламентарната група влязоха с няколко минути закъснение. Папката прие, а веднага след това върна Николай Денков. 

"Благодаря, че ни дадохте възможност да проверим дали има мнозинство в това Народно събрание. Отговорът, както очаквахме, е, че това няма да се случи. Няма да променим нашия подход, ние ще поддържаме тези приоритети, които винаги сме вадили на преден план - да създадем като държава приветлива среда за бизнеса и инвеститорите, за да увеличим доходите, да намалим неравенството, да имаме средства да осигурим по-качествено образование и здравеопазване. Всички тези теми, които вълнуват хората, ще бъдат в центъра", заяви Денков. 

Той изрази съжаление, че в настоящото Народно събрание това се е оказало невъзможно. "Очакваме да получим по-силна обществена подкрепа, така че при следващи възможности тези теми да можем да ги поставим отново и те да бъдат в центъра на дискусиите в парламента", добави Денков и обърна внимание, че борбата с корупцията не е самоцел, а основно средство, за да постигнем успехи в тази посока. "Решението, което ще ви предоставя, е, че аз получавам мандат, както изисква Конституцията, като министър-председател, но със задачата да го върна неизпълнен", каза още Денков на "Дондуков" 2.

След като от ПП-ДБ върнаха мандата, представителите на коалицията останаха при Радев за разговор, закрит за медиите, който продължи над един час. На излизане съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков обясни какво за какво са разговаряли: 

"Споделихме на президента, че за нас борбата с корупцията не е самоцел. Връзката между реалните доходи на хората с чувството за справедливост, всичко това се концентрира в тази борба срещу корупцията. Липсата на инвестиции и икономическото благоденствие, за което всички си мечтаем, също е функция на тази борба. Уверихме президента,  че това ще е нашата политика оттук нататък".

На въпрос дали вярва, че може да се случи чудо и с третия мандат да се състави правителство, Петков каза: "На чудеса не вярвам. Това, което знаем, е, че когато са ясни приоритетите и всички граждани ги виждат, докато не решим проблема с корупцията, който рефлектира в техните животи, България ще продължава да се върти в омагьосан кръг."

Попитани дали ДПС без Делян Пеевски би бил приемлив партньор за ПП-ДБ, Божидар Божанов отвърна: "ДПС нито ще взема мандат, нито нещо друго, така че този въпрос в момента не е на място". От коалицията изразиха готовност да се отзоват на срещи за кабинет с третия мандат, но и Божанов потвърди скептицизма на групата си, че ще може да се състави кабинет. 

До това ПП-ДБ да получат втория мандат се стигна след като те станаха втората по големина парламентарна група след разпадането на ПГ на ДПС. От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха отсрочка от три месеца и предложиха проект на декларация за излизане от политическата криза. В текста на предлаганата декларация бе заявена подкрепа за седем законодателни инициативи и решения на Народното събрание, сред които избиране на членове на Комисията за противодействие на корупцията, приемане на нов Закон за съдебната власт, изменения в специалните закони, уреждащи работата на службите за сигурност.

След поредица от срещи с парламентарно представените политически сили, без ДПС, от ПП-ДБ посочиха, че нямат подкрепа за предлагания от тях подход, заради което решиха да върнат мандата веднага, за да не се губи излишно време. 

Николай Денков, Божидар Божанов, Кирил Петков и Людмила Илиева

Снимка: БТА

Според разпоредбите на Конституцията, след като бъде върнат вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател. Досега Румен Радев не е коментирал на коя ПГ се е спрял за третия мандат.

Преди дни от ИТН обявиха, че са готови да получат третия мандат, но отбелязаха, че "ДБ са заложници на болните амбиции на Кирил Петков", на когото според Станислав Балабанов "му се ходи на избори". Депутатът коментира още, че ДБ ясно са разбрали проблемните за ИТН елементи в декларацията, свързани с Конституцията, и са приели това да е основа "за едни нормални разговори".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък прогнозира, че президентът няма да даде третия мандат на антинатовска партия. Все пак, ако го получат, от партията ще предложат "правителство на българския национален интерес, а не евроатлантическо".

Людмила Илиева, Божидар Божанов, Кирил Петков и Николай Денков

Снимка: Булфото