Преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров очаква следващите избори да са в началото на октомври - 6-и или 13-и. Дотогава според него служебен премиер ще е Димитър Главчев.

По думите му пред NOVA, ако Конституционният съд се произнесе тази седмица за промените в основния закон, ще се сложи ред в конституционната рамка. Но "достатъчно дълго се забавиха - осем месеца. Няма да е голям проблем да се забавят с още два месеца", посочи той. Проф. Киров коментира и че Конституционният съд работи под натиска на събитията, а не на политиците.

Според професора един от основните въпроси е дали президентът ще може сам да избира служебен премиер или ще остане сегашното положение, при което избира измежду председателя на Народното събрание, председателя на Сметната палата или заместниците му, управителя и подуправителите на БНБ, омбудсмана или заместниците му.

Относно възможностите за избор на Радев преподавателят по конституционно право посочи, че "Рая Назарян отпада, заедно с управителя и подуправителите на БНБ. Виждате какво става с омбудсмана и зам.-омбудсмана. Изправени сме пред повторяемост - ще имаме новия стар служебен премиер в лицето на Главчев". 

Прогнозата на проф. Пламен Киров за следващите избори е следната: "Отиваме на избори, тъй като вторият мандат ще бъде върнат днес, а третия мандат няма как да се осъществи при положение, че първата и втората партия не си говорят. Няма парламентарен диалог, който да консолидира мнозинство около третата папка".

"При нас изборният процес е два месеца. От днес президентът има седем дни, за да реши на кой да връчи третия мандат. След това тази парламентарна група няма срок, в който да се опита да формира правителство. Може да забави процеса", посочи той и отбеляза като вероятни дати за изборите 6-и или 13-и октомври. 

Според проф. Киров нещата в ДПС ще утихнат заради предстоящите избори, а проблемите в Движението ще се решават след тях. "Ще се стигне до съдебна сага в ДПС. Все пак съдът е одобрил този устав с двама председатели", прогнозира преподавателят по конституционно право.