Това обяви министърът на земеделието Десислава Танева в град Стражица, цитирана от БТА. Тя коментира, че през тази година са възникнали над 200 пожара, като 98 процента от тях са резултат на човешка немарливост.

Една част са възникнали заради неизправна фермерска техника при почистването на пасищата. Друга небрежност са запалените огньове от любители на гората и от неизхвърлени бутилки, които предизвикват "ефекта на лупата".

По-рано премиерът Бойко Борисов също изрази недоволство от нехайството на хората, които предизвикват пожарите. "Не може заради незагасен фас или печена сланинка да харчим 20 млн. лв. за пожари", ядоса се премиерът.

Близо 16 хиляди декара горски територии са засегнати от пожари през тази година, в огромната си част горите ще бъдат възстановени, тъй като пожарите са низови, но около 3500 декара са изгорелите гори във високите части на планините, където трябва да се прибегне до залесяване, каза министър Танева.

Към момента едва осем процента от територията на страната е покрита с пожароизвестителни кули. Има разработени още 19 проекта с финансиране от Програмата за развитие на селските райони, каза тя. Съоръженията ще се управляват чрез единна система към Изпълнителната агенция по горите.

Министър Танева посочи, че до края на годината ще бъдат рехабилитирани 522 километра горска пътна инфраструктура, като приоритет ще бъдат труднодостъпните планински райони.

Участниците в новите тръжни сесии за превозване на дървесината ще трябва да опишат маршрутите по които ще превозват добития дървен материал. Целта е да не се допуска увреждане на поземления фонд и на общинските пътища от тежкотоварните машини. В договорите от тази есен това ще се включи, като задължение, а при открити нарушения ще се прекратява договора.

В Стражица министър Десислава Танева участва в тържествата, посветени на празника на града и в откриването на ремонтираната градска художествена галерия, в която се съхраняват над 900 художествени произведения на изявени български автори. Финансирането е около 50 хиляди лева, осигурени от Програмата за развитие на селските райони.