Битката не е между Борисов и Слави Трифонов, а между премиера и президента. Борисов му прилича да е по-смирен и скромен, когато дава оценки. В политиката трябва да важат общочовешките ценности. Да започнем от възпитанието и смирението, отношението на възрастния и болния. Това заяви пред Нова телевизия Росен Плевнелиев, президент на България (2012 - 2017).

"За мен е интересно утре какво ще се случи в парламента при отсъствието на министър-председателя в оставка. Ще видим утре какво възпитание ще се демонстрира в НС от депутатите и дали ще покажат тези ценности, които искаме да предадем към децата ни. Надявам се най-после да се чуе конкретика, да се чуе някакво решение за България и да вървим напред. Ако бях на мястото на Борисов, не бих бавил мандата. Той няма смисъл да се бави. Сценариите, които той изброи, са безсмислени. Следващата седмица завесата ще падне и всичко ще се реши", смята Плевнелиев.

"Тогава ще се връчи мандат на "Има такъв народ" и ще се види ще правят ли кабинет, какви ще са им политиките, кого ще издигнат за ръководен пост и от кого ще искат подкрепа", каза още президентът.

"Силната битка днес не е между Бойко Борисов и Слави. Голямата битка е между премиер и президент. Тя ще реши в каква посока ще тръгне България. Ако президентът-популист Радев спечели, ще видим накъде ще тръгнем. Считам, че антисистемните партии - трите партии на протеста, ще искат избори две в едно на есен, носейки се върху Радев, като ракета носител. Те ще политизират ситуацията колко лоши са ГЕРБ и ще си направят козметични промени на Изборния кодекс, които да ги улеснят при вота", прогнозира Плевнелиев.

"Слави не е демократ, защото иницира противоконституционен референдум", добави той.

Росен Плевнелиев за пореден път каза, че Румен Радев няма право да иска оставките на премиера, правителството и главния прокурор.

"Аз не съм си позволявал такова нещо. Когато съм бил в ситуацията, просто съм свалял доверието си от Орешарски, например, или Местан. Това е политически акт. Не може ей така да се искат оставки", добави Плевнелиев.