ПП "Възраждане" е готова да се обърне към българския народ и да събере необходимия брой подписи за провеждане на референдум за въвеждане на еврото. Това обяви председателят на партията и на парламентарната група Костадин Костадинов в декларация от трибуната на Народното събрание.

На 27 май Министерският съвет одобри Националния план за въвеждане на еврото в България от 1 януари 2024 г. Днес в началото на заседанието председателят на парламента Никола Минчев съобщи, че в Народното събрание е постъпил план за въвеждане на еврото.

Костадин Костадинов коментира, че в миналия петък правителството "е извършило покушение" срещу финансовия суверенитет на България. Той посочи, че този план за въвеждане на еврото не е бил приет единодушно от целия Министерския съвет. По думите му десет от министрите са го подкрепили, останалата част - не.

Истината е, че въвеждането на еврото ще доведе не до богатство, стабилност и просперитет, а до обедняване, инфлация и безработица, заяви Костадинов. По думите му това ще бъде смърт за икономиката, доходите и спестяванията на българския народ.

Няма как в една правова и демократична държава десет човека да вземат решение, което засяга съдбините на милиони българи и то не какво да е, а решение, с което се унищожава българската валута, посочи Костадинов. Затова от "Възраждане" смятаме, че трябва да има референдум по въпроса и търсим подкрепа от представители на парламентарни партии, за да можем да поставим този въпрос тук, в Народното събрание, каза той. Ако това нещо не стане, ние ще се обърнем тогава към българския народ и ще съберем необходимия брой подписи, добави лидерът на "Възраждане".

"Големият въпрос обаче ще бъде - ако за нас не е проблем да съберем 500 хиляди подписи по улиците, но е проблем да съберем 50 тук в НС, доколко това НС е народно и доколко народните представители тук са народни и кого всъщност представляват те - българският народ или някой друг", коментира Костадинов.

Вчера по инициатива на комисията по бюджет и финанси в сградата на законодателния орган се проведе кръгла маса, посветена на инфлацията и присъединяването към Еврозоната. Управителят на БНБ Димитър Радев изтъкна, че присъединяването към Еврозоната е комплексна тема. Съдбата на процеса зависи от политическата воля на българския парламент, изтъкна той. С момента сме в периферията на ЕС, ако сме в Еврозоната ще сме в ядрото на общността. Сега или възможно най-скоро трябва да станем част от клуба на богатите, според него. Еврозоната не може да бъде заместител на лоша макроикономика политика, предупреди Радев.