ДПС попита премиера какво прави държавата, за да овладее инфлацията. Въпроса зададе Джейхан Ибрямов в рамките на блицконтрола, а премиерът отвърна, че властта се справя и точно защото е трудно, лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов не искал предсрочни избори. 

"Да, има инфлация. Има и в цяла Европа. Г-н Борисов непрекъснато говори какви са били цените преди и сега. И той много добре знае, че нищо не може да направи на световните борси, нито да спре войната в Украйна, но се упражнявате на политически пиар от сутрин до вечер, което не ви прави чест, защото в този момент ние трябва да сме обединени, а не да се замерваме с глупави пиарки", отвърна Кирил Петков, а опозицията в залата избухна в смях.

Премиерът изреди цифри, според които цената на тока за промишлеността е паднала по времето на управлението на "Продължаваме промяната".

"Първото, което направихме, е както вече всички знаем, вкарахме 4,1 милиарда лева, за да ограничим ръста на цените на тока. Това означава - 147 лв. цената за битовия потребител, същата цена е в ноември, декември, януари, февруари до май. Една от малкото страни в Европа, където цените на битовия потребител не се качиха нито с един процент. Нека да видим "ужасните" цени, които са се покачили, за бизнеса. Октомври 258 лв., ноември 298, декември 300 лв., идва нашето правителство - януари - 232 лв., февруари 231, март 261 и април 224 лв. Това е резултатът на тези 4 милиарда", каза Кирил Петков.

"Да, трудно е, на никой не е лесно, но аз разбирам защо г-н Борисов казва защо още не е време за избори - защото вие нямаше да можете да се справите", обърка се премиерът и отправи репликата, предназначена за ГЕРБ, към депутата от ДПС.

Ибрямов му напомни, че нито е от ГЕРБ, нито се казва Бойко Борисов.

"Аз съм Джейхан Ибрямов, не съм Бойко Борисов. Български народен представител, български гражданин, етнически турчин и очаквах да се обърнете към мен, а не към ПП ГЕРБ. Явно имате желание да не отговаряте. Аз искам точен, ясен и конкретен отговор на моя въпрос. Ако ли не, вие не искате да бъдете министър-председател на тази държава", каза той.

"Поправям ви - бизнесът казва, че сте ги компенсирали с 1,5 милиарда, а вие твърдете - с 4,1 милиарда. Къде са останалите 2,6 милиарда?", попита Ибрямов.

"Ако влезете в едно българско семейство знаете ли на какво мирише в момента? Ухае на бедност. Защо гладът дойде в България при вашето управление?", отправи въпрос към Кирил Петков депутатът.

И обобщи мерките на правителството в изречението: "Петролен пожар не се гаси с градинарска лейка, а се усилва".

"Защо мирише на бедност в едно българско семейство?", започна отговора си Петков. И уточни, че ще вземе за пример едно семейство от Северна България.

"Защото години след започването на строежа магистрала "Хемус", нея я няма. Защото в момента милиарди са предплатени на едни фирми, които, предполагам, че и вие познавате някои от участниците в тях, но няма нито започнат строеж, нито дори строително разрешение, но има 10 милиона купени цветя и ландшафтни инвестиции за нещо, което още не съществува. Защото през тези години няма три моста над Дунава в момента", отвърна премиерът.

Той допълни, че през последните 120 дни "сме работили по 18 часа на ден", за да може най-бедните да свързват двата края и да имат 70 лева за Великден.

"Добре, че успяхме за три дни, след като ни спря газа "Газпром" да намерим алтернатива с по-ниски цени. Добре, че успяхме да се договорим набързо с нашите партньори и най-вероятно ще имаме азерски газ още през юли", подчерта той.