"Светът няма и не трябва да бъде същият след тази криза. Държавите-членки ще получат безпрецедентна подкрепа от ЕС, за да възстановят икономиките си. Тя трябва да бъде използвана разумно, за да се положи основата за по-добро бъдеще, съобразно новите предизвикателства и реалности. Не можем да се преструваме, че нищо не се е случило и да продължим постарому."

Това заяви Сергей Станишев след видео-заседание на Президиума на ПЕС, на което представители на всички партии и организации обсъдиха левите приоритети за икономическото възстановяване в ЕС. На срещата Президиумът прие единодушно две декларации - "Към общество на благоденствието" и "Прогресивни и устойчиви градове". Според левите партии в ЕС, възстановяването трябва да води към по-справедливо и по-устойчиво бъдеще, с фокус върху социалните права.

"Европейският стълб за социални права" ще бъде акцент на планираното заседание на Европейския съвет в Порто (Португалия) през май. Поздравявам премиера Антонио Коща и Португалската социалистическа партия за лидерството по тази тема по време на председателството на ЕС. Началото, което поставихме в Гьотеборг през 2017 г. под ръководството на шведския премиер Щефан Льовен, трябва да бъде надградено. ПЕС продължава да работи, за да гарантира достойно заплащане, качествени жилища и образование през целия живот за всички европейци. Това е пътят към по-социална Европа.", заяви лидерът на ПЕС.

В двете декларации, приети единодушно от президиума на ПЕС, европейските социалисти очертават приоритетите пред ЕС по прилагането на Европейския план за възстановяване на стойност близо 700 млрд. евро. Социалистите посочват неравенствата в обществата и между страните в ЕС, климатичните проблеми, глобализацията, демографските промени, обезлюдяването на селските региони и пандемията като непосредствените предизвикателства, които трябва да намерят разрешение след кризата, чрез инвестициите от Плана за възстановяване.

"През юни 2020 г. ПЕС направи предложения за засилено сътрудничество в областта на здравеопазването, за да гарантираме, че здравните системи в Европа са готови да се справят в извънредни ситуации в бъдеще. Представихме също така план за подпомагане на работници и компании, които бяха най-тежко засегнати от кризата. Сега представяме визия за общото ни бъдеще, визия за обществата, вместо за пазарите.", посочи лидерът на ПЕС. Според социалистите в националните планове трябва да залегнат: подобряване на условията на труд; укрепване на образователните системи и културния сектор; грижа за околната среда чрез бизнес модел, в който водещ принцип е не само печалбата; подобряване на здравни системи и социалните услуги; гарантирането на върховенството на закона.

На срещата Станишев благодари от името на ПЕС на бившите италиански министри-социалисти Винченцо Амендола (европейски въпроси), Роберто Галтиери (икономика и финанси) и Джузепе Провенцано (министър по развитието на южните райони), за техния принос както на национално, така и на европейско равнище за приемането на европейския фонд за възстановяване "следващо поколение ЕС".