Нежелание за общ фронт срещу злоупотребите с вота на българските граждани и покани за разговори между партиите, отправени така, "че да предизвикат отказ от поканените" - така президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев вижда ситуацията в страната два месеца преди изборите. 

"Слушайки прогнозите за ниска избирателна активност, за битка на твърдите ядра, за липсата на политически платформи и невъзможността за оригинална политическа кампания, у нас все повече се надига съмнението за честността на вота на 4 април. Нещо повече, сякаш ни се намеква: важното е, че сте живи и здрави, гражданските ви права ще почакат", написа той в официалната си Facebook страница. 

В ситуация на коронавирус и толкова близо до изборите според него няма време за политически иновации: "Можем да ползваме опита. А такъв има и отляво, и отдясно - с ГИСДИ и Българското сдружение за честни избори. Питайте Юрий Асланов и Миро Севлиевски". И съветва партиите да се обединят в името на честните избори. Според него това е възможно, както е станало и на изборите през 2013 г., когато властта на ГЕРБ е била безгранична, а подслушването - мярка за нормалност". 

"За никого не беше тайна какво щеше да се случи на изборите. Защо не се случи? Защото политическите лидери преглътнаха егото и желанието си за авторство и оригиналност. По инициатива на най-голямата парламентарна опозиция, пет партии се обединиха да бранят честността на изборите - БСП, ДПС, ДСБ, Атака и ДБГ. Членовете и симпатизантите им бяха най-мощната армия от пазители на вота - в практически всяка от близо 12 000 секции.

В публично споразумение поехме организационни и финансови ангажименти. Да, защитата на демокрацията струва пари. И тези средства бяха най-добрата инвестиция. Имаше ясен принцип на разпределението на финансовата тежест. Ще кажете: сега е криза, намалена е субсидията, няма хора за изборните секции. Така е! Но точно заради това някой да храни илюзии какво ще се случи в изборната нощ?". 

Станишев припомня и наемането на европейска фирма "с безспорна репутация", която да организира паралелно преброяване: "Нейните резултати бяха почти равни на тези на ЦИК!" 

"Идеята за отстояване на честността на изборите привлече вниманието на медиите и така българите разбраха, че вотът им няма да отиде напразно. Че няма да бъде откраднат или пропуснат в броенето. Че въпреки очакваните нарушения, ще има кой да брани техния глас и тяхното право да избират кой да ги управлява.

И не на последно място - това обединение около кауза като честността на изборите, показа на сънародниците ни, че единният фронт срещу модела и начина на управление в България е възможен. Страхът се пропука. И българите излязоха да гласуват. Избирателната активност беше 51.33%", пише още лидерът на европейските социалисти.