Първата промяна предвижда замразяване на увеличаване на възрастта за пенсиониране на ниво от 2013 г. Вторият се отнася до ранното пенсиониране на военнослужещите.

По първия законопроект гласуваха 131 народни представители, от които 95 бяха „за”, 33 – „против”, трима се въздържаха.

По втория законопроект гласуваха 140 народни представители, от които 99 – „за”, 34 – „против”, а 7 се въздържаха.

Двата законопроекта ще бъдат обединени за второ гласуване.

Решението на депутатите е в противоречие с препоръките на ЕК. От там настояват да се продължи с повишаването на възрастта на пенсиониране.

Според министър Хасан Адемов обаче държавата ни е направила вече достатъчно стъпки в тази посока, а неговата цел е да направи системата устойчива, като възрастта се определя по формула, зависеща от продължителността на живота.
Адемов смята, че по тази схема политиците нямало да бъдат изнудвани преди избори.

С днешното решение се въвежда възможност за по-лесно предсрочно пенсиониране на лица, на които не им достигат до 2 години стаж или възраст. Ако лицата нямат стаж, те ще могат да се пенсионират при навършване на 65 години и 8 месеца, стига да имат поне 15 години стаж.

Аргументите на БСП са, че в България възрастта за пенсиониране е сред най-високите в ЕС.
От ГЕРБ обаче коментираха, че с тези промени ще се задълбочат проблемите в Държавното обществено осигуряване (ДОО).

„Временно ще се харесате на част от вашите избиратели, за определен период ще намалее безработицата, но вие задълбочавате проблемите в ДОО в дългосрочен план"
, заяви бившият социален министър Тотю Младенов, изтъквайки, че близо 2 млрд. лв. е дефицитът, който се предвижда в бюджета на ДОО за 2014 г.

Преди дни от Института за пазарна икономика коментираха, че започнатата реформа трябва да се доведе до край, защото би спестила на държавата 46 млн. лв.

"С приемане на промените в Кодекса за социално осигуряване ще се поправи една несправедливост за военнослужещите, ще преодолее усещането за напрежение и несигурност, което беше въведено през 2012 г.", каза министърът на отбраната Ангел Найденов.

Той припомни, че от 10 категории труд, ползващи ранното пенсиониране, през 2012 г. единствено за военнослужещите е била въведена промяна.

По думите му българските военнослужещи отговарят и на двете условия за пенсиониране – стаж и възраст. Има пределна възраст, която започва от 54 години, и след навършването й военнослужещите задължително се пенсионират, уточни министърът.

Изискването за осигурителен стаж на българските военнослужещи е едно от най-високите в системата на НАТО, каза още той.