Депутатите замразиха пенсионната възраст

Депутатите приеха на първо четене 2 промени в Кодекса за социално осигуряване. От 1 януари 2014 г. жените ще се пенсионират на 60 г. и 8 м., а мъжете - на 63 г. и 8 м. Необходимият стаж е 34 г. и 8 м. за жените и 37 г. и 8 м. за мъжете.

Обратно в новината

Коментари - Депутатите замразиха пенсионната възраст | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

С едно повишаване на корпоративния данък с 10 % може да си напраим произволно ниска пенсионна възраст ! Но от всякъде ще чуете само - "трябва пенсионната система да се издържа от осигуровките". Да, ама настоящето и бъдещето е, че доста хора ще стоят без работа или на смотани заплати. Значи трябва да се промени принципа и д астане - "виновния плаща вредите". Т.е. работодателите са постигнали висока ефективност, т.е. работят с малко хора и добавят висока стойност. Всичко това е ок, но води до неприемливо висока концентрация на благата в малко хора. Корекцията е това - високи корпоративни данъци, като минимум 30-35, но може да се мисли и за над половината ! Съответно и отпуските могат да станат 90 дни. Нищо невъзможно няма - просто трябва да се вземе от там, от където има. А че щели да се изнесат, ми голяма работа, ще ги замениме с нормални.

Измамници - 25 години съкращения, липса на работни места, бюрата по труда са статисти, а те тук само хора, които са били хамеиони, или случайно останали на минимум ще се пенсионират. Сам Адемов пред Панорама, каза, че са вдигнали 2000г с 14 год стажа.....това да им е от стария календар в ножия - когато през 60-те години през април 14 дни все един исъщ ден е .ИЗМАМНИЦИИскат да пенсионират само своите! Всички, които управляват 25 г или са в тъмното да си ходят!! И СТАЖ ЗАРАБОТЕН КАТО ДЕПУТАТ ДА НЕ СЕ ПРИЗНАВА ОТ НОИ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ

ВСИЧКИ СТЕ ГРЕШНИЦИ! БОЖИЯТ СЪД НАБЛИЖАВА! ЩЕ ГОРИТЕ ВЪВ ВЕЧНИЯТ ОГЪН! ПОКАЙТЕ СЕ!

Трайното и справедливо решение на въпроса е следното : Отворена система в която можеш да се осигуряваш или да не го правиш когато пожелаеш, на принцип подобен на застрахователния, но плюс солидарния елемент. Когато решиш да се включиш с иплащаш и горницата за времето, през което си бил несолидарен. Съответно не съществува определена възраст за пенсиониране, никой няма да ти попречи да се пенсионираш на 25 с 50 лева пенсия например. Иначе за участващите в системата : Съвременният свят е доста технологичен и бизнеса е засмукал прекалено много ресурс. начина това да се коригира е с високи корпоративни данъци / и ниско ДДС/ Тези данъци след това да отиват във всякакви обществено полезни леки дейности и да се разпределят като заплати на МНОГО хора. Част от корпоративните данъци може да отива директно в пенсионната система. Добра идея е и да има автоматично определяне на част от корпоративния данък според нивото на безработица например - колкото е повече, толкова по-висок е и данъка.

Измамници - 25 години съкращения, липса на работни места, бюрата по труда са статисти, а те тук само хора, които са били хамеиони, или случайно останали на минимум ще се пенсионират. Сам Адемов пред Панорама, каза, че са вдигнали 2000г с 14 год стажа....А във Франция, как правеха като имаше голяма безработица преди десетина години - въведоха задължително 4 часао работен ден, така са мислели и за пенсиониране и да няма голяма безработица, а в БГ - ГРАБИТЕЛИ И МУТРИ ВЕЧНИ

При тази бедна държава редно ли е военните да се пенсионират толкова рано с високите пенсии пл.юс заплатите им като охранители на гърба на народа. Никога почеяе няма да гласувам за БСП- немогли да променят плоския данък, сега уреждат военните - безочие и празни обещаия

ВДИГАНЕТО НА ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ СЕ ОБЕЗСМИСЛЯ ОТ ФАКТА, ЧЕ СРЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ПРЕЖИВЕЛИТЕ Е ЕДВА 61 ГОДИНИ !!!!!!! ПЕНСИОНИРАНЕТО СЕ ПРЕВРЪЩА В ЕДНА МЕЧТА ЗА БЪЛГАРИНА, НО НЕ И ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ХРАНТУТНИЦИ КОИТО НЕ ПЛАЩАТ НИТО ПЕНСИОННО НИТО ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ !!! НЯМАТ ЛИ СРАМ ТЕЗИ ТЪПИ ШАПКАРИ КОИТО НЕ СА ВНЕСЛИ И СТОТИНКА В ТАЗИ ПЕНСИОННА СИСТЕМА ДА НАСТОЯВАТ ЗА ПРЕФЕРЕНЦИИ ПРЕД ОСТАНАЛИТЕ ДОБРОСЪВЕСТНИ ПЛАТЦИ !!! Начина да се оправи пенсионна та система е следния : 1) ОБЛАГАНЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ С ДЪЛЖИМАТА ПЕНСИОННА И ЗДРАВНА ВНОСКА !! 2) ПО ВИСОКА ОСИГУРИТЕЛНА ТЕЖЕСТ ЗА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ПРИЕМАЩИ НА РАБОТА ПЕНСИОНЕРИ !! 3) ИЗЛИЗАНЕ ОТ СИСТЕМАТА НА СОЛИДАРНО И ЗАМЕНЯНЕТО И С ИНДИВИДУАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ !! Вервайте ми, че тогава нещата ще се вържат бързо !!!

Те тия из властта не знаят, че хората или умират млади, или са болни, а те сам Адемов призна, че 2000г са качили изведнъж 14г възраст а още през 90г почнаха масови съкращения и ликвидираха Кооперациите на болните за надомна работа....И сега това е само, защото още зимата ще изхвърчат....Всички са един дол дренки...Искат всички да умрат рано и мъчително...За никого няма да гласувам - никога!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

И аз ще гласувам за БСП

Смятам, че дори и сегашната възраст за пенсиониране е прекалено висока !

През 2014г. ще съм на 59г. имам 39г. трудов стаж,това значи ли,че ще мога по желание да се пенсионирам

като че ли да, стига до тогава да не им хрумне нещо друго, щото това пенсиониране се превърна в нещо като лотария...

Не мойш маме,трябва да навършиш 60,стаж се купува лични години не.Сори.

марко ТОТЕВ за пенсионната система СИНДИКАЛИСТ /лъже/ Ще останеш ненавиждан от всички като г-н Мазнейков!Спомнете си за неговите "изцепки" и как генерала му набиваше канчето!Дянков и Тотев това са хората дето всички трябва да "обичаме" :) И леко да не ги боли!:)

Много са годинте хора. Вече народа умара все по млад....???!!!!

Те тия из властта не знаят, че хората или умират млади, или са болни, а те сам Адемов призна, че 2000г са качили изведнъж 14г възраст а още през 90г почнаха масови съкращения и ликвидираха Кооперациите на болните за надомна работа....И сега това е само, защото още зимата ще изхвърчат....Всички са един дол дренки...Искат всички да умрат рано и мъчително...

да я замразЪт. Искат и те да стигнат по-бързо до пенсиите си без таван.

Има ли някой компетентен да обясни защо пенсионната система да не се организира на принципа "кой колкото внесъл - толкова да взима", а да се пенсионира когато сам реши?

пенсионната система е солидарна. За тези, родени след 31.12.1959 г., постепенно ще се преминава към твоя принцип. Естествено това ще стане след 10-15 години.

..." близо 2 млрд. лв. е дефицитът, който се предвижда в бюджета на ДОО за 2014 г. " Числото е достатъчно показателно за състоянието на системата! И въпреки това, привелгиите на определени групи, които нямат реален принос към нея, се запазват!? Е, групите извън привилегированите знаят как да реагират на това - увеличава се дела на сивата икономика! И кой печели бе, управляващи мунчовчи?

Тотю не го слушайте,и на 70 години и 8 месеца да направите въэраста эа пенсия пари няма да има в системата,той мисли ,няколко човека като него да имат високи пенсии,но не вижда че80% от хората са беэ работа,и няма как в таэи държава да направи още 3 години стаж който не му достига,и то пак эаради неговото бивше правителство Борисов,вместо да въведе ред и эъкони ,да няма над эъкона,да эащити нашите домове имущество,и това да ни мотивира да эъработим ние българите и да напълним нашите домове с пари и от там касъта на държавата,те си эариха главите в пясъка,оставиха хората по села и градове на мъродерите да убиват нашите баби эа 5л по домовете, той режеше ленти ,и нищо не го интересуваше,днеска иска пак влас,като онэи ден я эахвърли,Трябваше да върнето годините эа Пенсия мъже 63 г жени 60години,эа да премахните боривоводянковонейковска пенсиона система смешна,да оставиш хората да не могат да ръботят и да им вдигаш годините эа пенсия,да ги иэпращаш живи на гробищата и чакат да паднат в тях от глад

"Борисодянковонейковската пенсионна система смешна, да оставиш хората да не могат да работят и да им вдигаш годините за пенсия, да ги изпращаш живи на гробищата и чакаш да паднат в тях от глад"

Пак нещо не разбирам. Как ще изчисляват продължителността на живота, като в България младите бягат в чужбина, деца все по-рядко се раждат. И ако продължителността на живота е например 68 години - пенсионната възраст 70 ли ще бъде

''Тотьо е грозен и безмозъчен'', а тоя турчина Адемов все едно пращи от акъл и визия. Ххахахаа.

Вади Тотю на показ да не вземем да забравим какви идиоти имаше и при ГРОБ! Турчето и гробаря лика-прилика!

БРЦК

Пенсионната система е пред колапс. 1.Военните имат прекалено много привилегии. 2. Половината инвалиди са фалшиви 3. Половината работещи плащат осигурошки базирано на минимална заплата. 4. Държавата краде пенсиите на тези които са плащали високи вноски. Решението е много просто - право на избор. Не искаш пенсия от държавата - не плащаш нищо и се оправяш сам. Ако искаш - вноските по лична сметка , 5% по солидарна обща сметка и като се пенсионираш ти дават парите наведнъж или на вноски.

Никакви такива, не си познал! Трябва да се хранят шапкари, за да бягат за време! Те извършват тежък физически труд (зад бюрата най-вече), затова трябва да се пенсионират на 40 години, не с по 20, ами със по 50 заплати накуп! Та ние имаме най-модерната армия на света - пази света от марсианци! Така че хич не ми споменавай за лични сметки. Твоята лична сметка е да храниш трима шапкаря, петима мангала, и десетина служители по министерства и ведомства. Ама я!

право на избор..Чий избор? На тези, на които им удържаха по ведомост десетилетия. Или на тези, които крият осигуровки от държавата. Май изборът е като мираж.

Говориш като пиян с гъза си. Дъщеря ми е пенсионер първа група с придружител и получава мин.пенсия защото няма и ден трудов стаж....разболя се от МС малко след дипломирането си. Това беше по т.1 По т.2 Работещите плащат осигуровки в/у МРЗ , така им ги плаща работодателя.....един ден ще го псуват.Работих в голяма фирма и от две години съм пенсионер със 7 стотака,момчетата плащаха всички осигуровки до стотинка. По т.4.......там ще псувам докато съм жив ББ,който ми отмъкана 7 000 лв. от ДПФ за втора категория.Тия пари бяха по лична сметка във фонд......имах и персонален код да проверявам кое как е.Когато подавах документи за пенсиониране трябваше да подпиша декларация че се отказвам от тези пари.....в противерн случай не ти приемат документите. Виж какъв избор имаш:))))Дано се задавят с тия 7 000.

Крайно време е да разберете,че първата пенсия ще получаваме шест месеца след погребението при условие ,че кандидат пенсионерът се яви ЛИЧНО на гишето. подпис:/кандидат за пенсия/

ПОЛИТИЧЕСКИ НАЧИН НА ИЗТРЕБЛЕНИЕ...ЗАКОН-КАКЪВ ЗАКОН...ПОГРЕБВАТ НИ БРАТЯ..ЖИВИ НИ ТИКАТ В ЗЕМЯТА!!!

ТОЯ ТОТЬО ДА МИ ГО ДАДАТ АЗ ДА ГО ПЕНСИОНИРАМ -СЪЩИЯ КАТО НЕЙКОВ НА ВРЕМЕТО КОЙТО В БЛИЗЪК КРЪГ СЕ ИЗКАЗА ЕБАТИ ДЪРЖАВАТА ЩОМ И АЗ СТАНАХ МИНИСТЪР ХОРАТА НЯМАТ РАБОТА ТЕ ЩЕ УВЕЛИЧАВАТ ВЪЗРАСТТА ,ХАЙДЕ М..... ВИ

Защо лъжеш, това не го е казал Нейков, а Димитър Попов от едно служебно правителство, също каза и това "За бога братя не купувайте!"

Някога съществуваше наборна армия и срокът на службата беше 2 години. Който искаше да не служи в наборната армия на основата на Министерско постановление трябваше да работи 5 г. в национални обекти (напр. Кремиковци) с първа категория за пенсиониране т.е наборната военна служба от 2 г. се приравняваше на 5 г. трудов стаж първа категория. Кога най-сетне този въпрос с приравняването ще се реши т.е 2 г. наборна служба да се считат за 5 г. стаж I кат. както беше според постановлението?

В много страни на запад времето през което си следвал ти се признава също за стаж. Как от 25г. стаж до 2000г. за мъжете става на 40 год.

По важно е да се промени този убийствен стаж от 37 години - при безработицата, която беше, която е в момента и която ще бъде още дълго, кой би могъл да набере 37 години трудов стаж? Ако 30-годишен човек започне да работи, каква ще ктане за него възрастта за пенсиониране? 67, нали! Предизборно Станишев боещаваше да възстанови точковата система - защо не изпълянва?

Станишев чисто и просто пак излъга! хамстерът е паталогичен лъжец!

затова избягват стажа. Защото е убийствен. Дай им търговия с метали.

Всеки да си заплаща осигуровките и получаване на пенсия след 55 години. И 10 а не 20 заплати при пенсиониране. Стига сме ви хрантутили !!!

Правилно, да си заплащат всички за всички осигуровки ! Но, без никакви заплати при пенсионирване !

Защо бе смотаняк.Работил съм ти 30 г. и ти да не ми дадеш и лев когато се пенсионирам.Знаеш ли че нормалната си пенсия ще получа 6 м. след подаване на документите.До тогава с какво да живея.За това няма да имате лоялни служители и всеки ще гледа да ви измушка.Мърши.

Кой, Тотьо ли? 'тотьо е прост пацул, супер простсъюзен измекяр! през целия си живот нищо не е работил и поговорката " на чужд гръб и 100 тояги са малко" я префразира " за чуждо пенсиониране и 100 години са малко"

който и да управлява трябва поне малко да мисли и за хората,а не само за собствения джоб,Дянков искаше да праща агенциите по провинцията,вдигна възраста за пенсия,е за такива решения Бойко колкото и да е ''харизматичен'' повече няма да управлява

Бойко харизматичен :))))))) хахаха......................

Какво право този индивид в Парламента!? Или той вън, или и двамата вънка!

Малееее, ами те помислиха ли, че и депутатските им зници ще излязат по-рано в пенсия? И тогава какво ще правим сиротни без тях? Мислех, че са се абонирали за бялата къща доживотно.....

Не само те.

до кога сте се туирпи това, че ако имаш гурди, тоест ако си зена, работиш по малко. това е несувременно и расделявашо обстеството полозение *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Пак ли ми криеш коментара.Каква журналистика и прозрачност в журналистиката искате да има след като според това което го исказва народа вие или изпитвате страх или срам.Защо си мислите че след като скриете моя или на няко друг коментара които изразява на 99.9% народното възмущение както може би и ващо които сте администраторите на саита ще допринесете за нещо по различно?Напротив нека повече хора да изразяват истинското си мнение и да се знае че България сме ние.Като назовавам нещата с истинските им имена значи че имаме проблеми и то големи.С цензура те не се решават-Или демокрациятя е най-голямата диктатура може би?Помислете по този въпрос.

браво на правителството тези гербаджии щяха да ни карат с памперси да работиме трябва всички които са навършили пенсионната си възраст да се пенсионират и да освободят места за младите . повече от 60 години една българска жена е уморена - деца ,работа и слугиня на съпруга си . даже жените трябва още по рано да се пенсионират

От името на българските уморени жени ли словоблудстваш? Или си уморен мъж, който вътрешно се изживява като фина жена-пенсионерка? А коментарът то е доста неграмотен!

ПРОКЛЕТ ДА Е ТОТЮ!!! За гнусните гейберасти не трябва и да се говори. На 64години, инженер съм съм , имам 31 години стаж и не мога да се пенсионирам.Каква работа на 64години? Сега ще чакам до 65 год. и 8месеца, ако не умра от глад и болести. Забравих:Проклети да са и Борисов, Дянков и цялата им антибългарска компания. Не ги псувайте, за да не се раждат повече такива.

а ти като си на 64 защо имаш 31 години трудов стаж,аз съм на 54 и имам 34 години?

На 19 завършваш средно образование; после 2г.войник; после 5 години висше образование; после 31 годни стаж и си на 57 преди 7 години. По това време те съкращават, защото си в предпенсионна възраст (60г. в този период) и от тогава до сега си все в предпенсионна възраст и никой не иска да назначава такива (пък било то и с висше образование). И така си стоиш в предпенсионна възраст непрекъснато. Виж за ДА увеличаването на възрастта за пенсиониране е прекрасна, защото им дава възможност да са на държавна издръжка повече години, ама в тези структури се влиза по роднинска линия.

Партията ти Майка ще те пенсионира, излекува, ще ти плаща дори и сметките ! Нещастни заблудени червени зомбирани глави, па макар и инженерски!

Ти ще бъдеш вечно млад и красив ли?Простак!

живеем във военен комунизъм, тези хрантутници крепат крадливата ком. власт и те крадат най-много

Да е жива и здрава баба, дайте и 1000 лева пенсия, да си има, да си харчи, да ми дава и на мен. Ако няма в бюджета, теглете кредит, аз ще го връщам след години.....ако тати не ме прати да уча в Харвард , че мама настоява за Кеймдридж и сигурно никога няма да се върна в България.

На този свят всичко се връща. Не се подигравайте на възрастните, защото или ще стигнете тяхната възраст и такива кретенчета ще се гаврят с вас или ще умрете "млади, красиви, умни и интелигентни".

Откъде толкова злоба към младите? Ако можеше да се видиш отстрани щеше да се застреляш! С това допотопно тъмночервено мислене ще унищожите България!

Ако предложението за гъвкаво пенсиониране остане и след второ четене, за първи път ще гласувам за БСП. Досега винаги съм гласувала за десните /не за мутрите, а за сините/. Ще ми бъде трудно, но ще гласувам - 4 гласа за БСП от нашето досега синьо семейство.

мръсна комунистическа пача

Ако имам това нещастие да доживея до пенсия - песен на "КОНТРОЛ"!!! Аз не вярвам, че ще доживея до пенсия, но знам, че с парите от нашите данъци издържаме армия от тунеядци - депутати, министри, съдии, прокурори, партийци и пр. сволоч. И ако не бях инвалид, щах да искам като много работещи, да се осигурявам на МРЗ, но да вземам повече пари сега!!!

То не е въпроса колко ще се работи, а от къде пари за пенсии. Червените кхмери източиха пенсионната система отдавна, сега ни дават акъл. Акъла се състои в това да се теглят кредити с лихви, за да се пплащат пенсии. И НЕ ПИСКАЙТЕ ПРОТИВ ТОТЬО, ЗАЩОТО ЧОВЕКА КАЗА - ''НЯМА ПАРИ ЗА ПОВЕЧЕ '' И ТОВА Е САМАТА ИСТИНА.

пенсионните ни фондове през 1951 год.

и пак, и пак - така и до сега

Ти си по-тъп и по-нагъл и от "човека" Тотю, бре гробар! Ще ми обяснява "И НЕ ПИСКАЙТЕ ПРОТИВ ТОТЬО, ЗАЩОТО ЧОВЕКА КАЗА - ''НЯМА ПАРИ ЗА ПОВЕЧЕ '' И ТОВА Е САМАТА ИСТИНА", че пак нямало за нас! И какъв е акъла на Тотю и твоя?! Пари за пенсии за вас няма, трябват ни за нас у пърлъментето! И работни места и за млади, и за стари няма, така че мрете или се изнасяйте от държавата! Заемите, които техлиха, да не мислите, че ще ви ги раздадем на пенсии?! Нееее, ние разноцветните управляващи олигарси си ги разпределихме! Вие само ще ги връщатае!

тотьо е прост пацул, супер простсъюзен измекяр! през целия си живот нищо не е работил и поговорката " на чужд гръб и 100 тояги са малко" я префразира " за чуждо пенсиониране и 100 години са малко"

Напиши колко трудов стаж имаш ти/не мога да се обръщам на Вие за такива субекти/ и тогава ми давай предложения.Ако си мъж и си служил в казармата трябва да си наясно с приказката "нито си ми на службата нито на .........."

Тези, които са внасяли по-големи осигуровки, да се пенсионират 1-2 година по-рано и обратно - тези с ниските осигуровки да се пенсионират 1-2 години по-късно.

Възраста и стажа за пенсиониране така или иначе трябваше да бъдат фиксирани а не постоянно увеличавани.Пари за пенсии ще има ако не се разчита само на удръжките от заплатите на работещите които ще стават все по-малко а и заплатите не се вдигат значително ,че да се вдигнат значително и удръжките.Изхода е само в допълнителните приходи в пенсионния фонд ,чрез управляване на собственост и печеливши бизнеси гаранитирани от държавата.Някога по този начин са били гарантирани приходите на манастирите .По късно и мюсулманските обекти дори и благотворителни са е издържали по този начин .Недопустимо е и минималните пенсии да са под нивото на бедноста докато максималните далеч надхвърлят дори хипотетичната средна заплата.Това не е морално и един ден неминуемо ще доведе дори до кръвопролития.Не може да умираш от глад докато пред очите ти тези катили преяждат и тънат в луск след като и докато са ,,работили "толкова са я вършили реално докато другите дори и с по-високо образование са си съсипвали здравето в нездравословни производства само защото не се имали връзки нито са принадлежали към експлоататорската каста.

е така е, но не може да се пенсионира с....колко заплати и да става мутра с фирма

Герберчета и соросоидчета, защо в повечето страни на ЕС има гъвкаво пенсиониране? Хората ще получават намалени пенсии до живот. Има хора с 35-40 г трудов стаж, които са безработни и не могат да се пенсионират заради недостиг на възраст, поради увеличавването й. Не пожелавам на никой над 55-58 г да остане без работа и да не може да се пенсионира, след като повече от 35 г е внасял осигуровки. Няма да има проблем с пенсиите и здравните осигуровки, ако държавните хрантутници, милиционерите и фуражките си плащаха лично тези осигуровки. Всичко се трупа на гърба на трета категория.

БСП източи пенсионните фондове и в България няма пари. Не ми говори за Европа, там няма толкова много червени боклуци като тук.

Ти за ЕС питай другаря Бисеров вашия приятел , как се правят пари.

ГЕРБ-майната им тотю-синдикалиста така е когато ни управляват ФАТМАЦИ и деца на такива....те да се пенсионират на 45 год. и да вземат пенсия 40 год.НАПРАВЕТЕ СПРАВКА....а останалите да работят до 70 год. и да ЖИВЕЯТ до 68 год.

Не всеки е еднакво здрав и не всеки може да работи до 65 год. Аз съм на 53 год. и усещам, че не съм това което бях. Това което се прави е много тъпо защото: първо: има едни категории държавни служители които поддържат властта на власт имащите (военни, полиция и магистрати) и за това се пенсионират по-рано; второ: ранно пенсионираните и след пенсия продължават да работят и да взимат и пенсия и заплата пак от държавния бюджет трето: промени се Кодекса на труда така, че дори да си навършил години за пенсия работодателя да не може да те освободи, освен око ти не желаеш; четвърто: младите хора седят без работа и на тях им се плащат различни помощи, вместо да работят; пето: увеличават се драстично инвалидните пенсии, защото хората не могат да работят до тази възраст. Ако се направи сметка, съм сигурен, че няма да се дават повече пари от държавния бюджет ако се върне пенсионната възраст от нивото на 2000 год., защото ще се намалят инвалидните пенсии, повече млади хора ще работят, по-малко обезщетения ще се плащат. А ако се върне и правилото от времето на Живков, щом си пенсионер и работиш, да ти се удържат 30% от пенсията всичко ще е различно.

Супер точни разсъждения!

и ако след пенсиониране работиш в производствена сфера, а не в БЮДЖЕТНАТА, пак ли трябва да се удържат 30%? Явно си мислещ човек, хайде пак помисли и ще се сетиш защо само там изразявам несъгласие

Съгласен съм, че в производството може да вземаш цяла пенсия, но работодателят плаща осигуровки. Сега работодателите назначават пенсионери единствено, за да не плащат осигуровки.

да съгласен съм

Колко от вас пишещите тук, работите и сте под 50 години? И колко от вас ВЯРВАТ че ще вземат пенсия?

Държавата тегли кредит и разпределя ''спраедливо''. 1/10 на простите селяни, цигани и пенсионери. 9/10 в партийните каси и тези на олигарсите. Всъщност това не е държава, а коптор. Имаше шанс да станем държава, но вече няма .Очертаваме се като скорошен турско-руски вилает. Вилает пълен с просяци молещи за подаяние. Гнус ме е от тази посткомунистическа кочина наречена България.

За съжаление, напълно подкрепям мнението ти.

Браво, ей сега вече я втасахте с тези безумни решения!

Днес забихме поредния пирон в ковчега на империализма! Спечелихме доста нови избиратели Ура! (държавата? държавата кучета я яли..)

60% от парите за пенсии идват директно от бюджета поради недостиг на средства от осигуряването. След десет години държавата ще взема заеми за да плаща пенсиите на пенсионерите.

Всичко това е хубаво, само дето не е ясно кой ще плаща пенсиите на хора, които се пенсионират на 45 години? 1 млн. работещи, които внасят осигуровки, 1 млн. работещи, които не внасят осигуровки, защото са с "привилегии" и 2,5 млн. пенсионери?!?!