"Въпреки че отварянето на културни центрове в целия демократичен свят е стъпка към сближаване на народите и техните култури, именуването на културните институции на доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война не служи на тази благородна кауза", пише в позиция на страницата на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Позицията е предизвикана от официалното откриване вчера на клуб "Иван Михайлов" в Битоля, на което присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска, посланикът на страната ни в Република Северна Македония, генералният консул в Битоля Димитър Иванов, бившият министър на външните работи Екатерина Захариева, бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на културата в служебното правителство Велислав Минеков, председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева, депутатите Драгомир Стойнев и Елисавета Белобрадова и други настоящи и бивши депутати и общественици.

"Без да оспорваме доброто намерение на премиера Петков, вчера в Битоля българската делегация включваше двама представители на бившето правителство в София, които бяха най-явните противници на пътя на (бел. ред. Република Северна) Македония към Европа. Самото им присъствие и изявления минимизираха посланията за добросъседство и сътрудничество, отправени от българския премиер. През 2017 г. идеята за сформиране на комисия, съставена от историци, беше да се намери компромис за исторически събития и личности, които трябва да се празнуват съвместно както от македонския, така и от българския народ. За съжаление вчера в Битоля беше направен опит да се представи доказан сътрудник на хитлеристкия нацистки режим като мост за сближаване между двете страни. Сигурен съм, че нито македонският, нито българският народ вярват, че името и (не)делото на Ванчо Михайлов могат да допринесат в тази посока", пише в позицията на Пендаровски.

Иван (Ванчо) Михайлов е български революционер, дългогодишен лидер на Вътрешната македонска революционна организация, починал в Рим 1990 г. - една година преди прогласяване независимостта на днешна Република Северна Македония.