Присъствието на различни политически партии показва, че българската общност в Северна Македония е истински приоритет. Вие сте мостът, който е двигател, за да покажем пътя на РСМ към Европейския съюз. Ако не работим заедно, има опасност проблемите през годините да продължат. Това заяви на среща с представители на български организации в Република Северна Македония премиерът Кирил Петков, цитиран от БТА и БНР.

Вижте снимки

В срещата, състояла се в Генералното консулство на България в Битоля, участваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска, заместникът й Велислава Петрова, посланикът в югозападната ни съседка Ангел Ангелов, народни представители от няколко парламентарни групи и бившият председател на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева.

Петков призова за усилена работа от двете страни на границата, за да бъдат преодолени всички проблеми, а Балканите да се превърнат в проспериращ регион.

За да бъде Република Северна Македония част от европейското семейство, трябва да се спазват правата на българите, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея посещението на днешната делегация показва постигнатия национален консенсус по темата.

Снимка: БТА

Министърът на външните работи Теодора Генчовска призова за вписването на българите в конституцията на страната, за да бъдат спазвани правата им.

По-късно през деня българката делегация участва ще участва в откриването на нов клуб на Културния център "Иван Михайлов" в град Битоля. Той носи името на българския революционер, дългогодишен лидер на ВМРО и последна силна фигура в историята на македонското освободително движение Ванче Михайлов. Сдружението работи с българската общност в Северна Македония и в края на март отхвърли резултатите от преброяването, според което като българи в съседната държава се самоопределят едва 3504-ма души.

Снимка: БТА

Правата на българите в Република Северна Македония трябва да бъдат защитени. Това заяви пред журналисти в Битоля премиерът Кирил Петков след откриването на новия клуб. Той поздрави българската общност в югозападната ни съседка и подчерта, че днешното му посещение, заедно с представители на други институции и политически партии, показва ангажираността на нашата държава.

"По този въпрос не може да се играе междупартийно, трябва да играем национално. Трябва да имаме обединение, но не само в България, а обединение заедно с българите в Северна Македония. Те са мостът между двете страни и техните права трябва да бъдат защитени", коментира премиерът.