ГЕРБ печели местния вот в Галиче. По предварителни данни за кандидата на управляваща партия Страхил Стоянов са гласували 497 избиратели, а за този на БСП - Веселин Тушинов - 470, предаде bTV. Разликата е едва 27 гласа.

Представителят на управляващата партия беше посрещнат от свои симпатизанти с ръкопляскания, но от левицата заявиха, че още тази вечер ще поискат касиране на вота след обратав резултата.

Битката за мястото на Ценко Чоков, който вече 2 години е в ареста, се реши на втори тур, след като на първия Тушинов събра одобрението на 388 свои съселяни, а Стоянов - с 369 гласа.

С напрежение и взаимни обвинения за нередности и фалшификации премина днес балотажът в емблематичното врачанско село. Още в началото на изборния ден кандидатът на БСП Веселин Тушинов качи клипове в социалната мрежа с избиратели, за които твърди, че не са от Галиче, но гласуват, съобщи bTV. Част от "пришълците" били регистрирани на адреса на старо запустяло училище. Вратата, през която се твърдеше, че влизали те, се оказа, че е евакуационна - може да се отваря отвътре, но не и отвън, а точно срещу нея патрулираха полицаи, предаде Нова телевизия.

От Общинската избирателна комисия (ОИК) обаче отхвърлиха жалбата като неоснователна.

"Kой откъде е влязъл, няма никакво значение. Тук важното е тези хора, които идват да упражнят правото си на глас, дали ги има в избирателните списъци", заяви Цветелина Андровска, председател на ОИК - Бяла Слатина.

"Явно кандидатът на БСП се опитва да създава изкуствено напрежение сред хората, всявайки страх и демонизиране на нас", отбеляза Стефан Терзийски, координатор на ГЕРБ за Бяла Слатина.

От щаба на партията пък се възмутиха, че областен лидер на социалистите съпровожда подвижната секция, в която гласуват хора с увреждания.

"Законно е, намираме се на публично място, на улицата", коментира Иво Лилов, областен лидер на БСП - Враца.

От своя страна въпросният лидер сигнализира, че членове на подвижната избирателна секция извършвали нарушения. Едно от тях е за бюлетина, на която не е положен втори печат преди пускането ѝ в урната.

Чуха се и обвинения в агитация на хората по къщите, както и липсата на печат на някои от бюлетините и опити да бъдат вадени от урните. Проблем бяха и плакати, които на предходния тур дори не бяха забелязани, че са близо до избирателните секции.

От ОИК в Бяла Слатина ще съставят актове за административни нарушения на секционните членове, нарушили изборния закон.

Избирателната активност в Галиче беше по-висока от тази на първия тур на местните избори. Към 19.00 часа тя беше над 60%. Общо 1500 души имаха право да гласуват.

Повечето местни заявиха, че искат спокойствие и политиците да не се разминават по улицата като врагове. Някои обаче признаха, че изпитват дори носталгия по ерата "Ценко Чоков".

Окончателните резултати ще бъдат ясни утре.