От БСП са сезирали прокуратурата за изборно нарушение в село Галиче. Сигналът е срещу бащата на народния представител от ГЕРБ Красен Кръстев - Георги Кръстев Георгиев.

Изборите за кмет на Галиче на мястото на осъдения Ценко Чоков не излъчиха победител на първи тур. По неофициални данни, разликата между първия и втория - човекът на БСП Веселин Тушинов, и на ГЕРБ - Страхил Стоянов, е само 20 гласа при общо отишли до урните 900 души.

Трети на първия тур остана представителят на ВМРО Николай Банков. Избирателната активност е 58%.

Според левицата на вчерашните избори в Галиче е допуснато нарушение.

"Бащата на депутат от ГЕРБ е председател на секционна избирателна комисия. Въпросният човек решава, че към 17.30 часа изборният процес е приключил. Отварят урната, преброяват бюлетините и записват гласовете. В протокола за час на приключване на изборния ден се записва 20.00 часа, а за час на приключване на попълване на протокол - 20.15 часа. Това е грубо нарушение на Изборния кодекс", каза членът на ИБ на БСП Кирил Добрев.

По думите му резултатите от изборите там показват, че от 52 гласа има 4 невалидни бюлетини, 44 гласа са за ГЕРБ, един за патриотите и 3 за БСП.

"Галиче е олицетворение на това как ГЕРБ правят и печелят избори 10 години, но вече с иновативни политики. Те се тестват първо в изборния процес. Това е една подвижна секция, в която едни хора обикалят други хора уж с основанието да упражнят по-лесно правото си на глас", коментира Добрев.

За сравнение той посочи, че в областен град като Силистра чрез подвижна избирателна секция гласуват между 12 и 20 души.

"Вчера за пореден път имаме нагъл и арогантен случай на газене на изборните правила. Схемата "мама, татко и аз", която се вихри на национално ниво, вече започва да работи и на изборно ниво по малките населени места", коментира още Добрев.