Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж ще говори следващата седмица пред Съвета на Европа в Страсбург и това ще бъда първата му публична поява, откакто бе освободен от затвора през юни, предаде ДПА.

53-годишният Асандж ще даде показания пред комисията по правни въпроси и правата на човека към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) във вторник, се казва в изявление на "Уикилийкс", цитирано от БТА.

Асандж се явява пред комисията след публикуването на доклад от разследването на ПАСЕ във връзка със задържането му в лондонския затвор "Белмарш" в продължение на пет години. Преди това той прекара седем години в посолството на Еквадор в Лондон, след като поиска убежище.

"Докладът потвърждава, че Асандж отговаря на условията за политически затворник и призовава Обединеното кралство да извърши независима проверка дали той е бил изложен на нечовешко или унизително отношение", се казва в изявлението на "Уикилийкс".

"В доклада се обсъжда как правителствата прилагат както законови, така и извънзаконови мерки за потискане на инакомислието в чужбина, което представлява значителна заплаха за свободата на печата и правата на човека", се посочва в текста.

От екипа на Асандж заявиха, че той "се възстановява", след завръщането си в Австралия. При пристигането си съпругата му Стела заяви, че той се нуждае от време, за да "преоткрие свободата" и да се възстанови, преди да говори публично в "избран от него момент".

В изявлението на "Уикилийкс", публикувано в "Екс", се казва, че той ще присъства на изслушването във Франция "поради изключителния характер на поканата и за да приеме подкрепата, получена от ПАСЕ и нейните делегати".

Освобождаването на Асандж през юни последва явяването му пред съдия в Сайпан, столицата на Северните Мариански острови, американска територия в западната част на Тихия океан, където той се призна за виновен по едно обвинение, след като САЩ оттеглиха 17 други обвинения в шпионаж срещу него.

Заради петте години, които е прекарал в затвора "Белмарш", предимно в изолация, му беше казано, че е свободен да го напусне. От Обединеното кралство той отпътува за Сайпан, като първо кацна в Банкок, след постигането на споразумение за признаване на вина, което сложи край на криминалното дело от международен интерес и на преследването от страна на правителството на САЩ. Уебсайтът му за публикуване на секретна и класифицирана информация - "Уикилийкс" - го превърна в кауза за голям брой защитници на свободата на словото, които твърдяха, че е действал като журналист, за да разкрие нарушенията на американските военни, отбелязва ДПА.

Решението за одобряване на екстрадицията му в САЩ, взето от тогавашната министърка на вътрешните работи на Великобритания Прити Пател през юни 2022 г., беше официално отменено от Върховния съд на Обединеното кралство два дни след завръщането му в Австралия.

Американската федерална прокуратура неведнъж е заявявала, че действията на Асандж нарушават закона и излагат на риск националната сигурност на страната.

Публикуваните в "Уикилийкс" секретни доклади описват хиляди смъртни случаи на цивилни в резултат на конфликтите в Афганистан и Ирак и уличават американските въоръжени сили в убийството на невинни минувачи, включително двама журналисти на Ройтерс по време на въздушен удар срещу Багдад през юли 2007 г., припомня ДПА.

На 26 юни Асандж беше освободен след 14 години, преминали в укриване и по затворите. Комбинация от дипломация, политика и право даде възможност той да не бъде екстрадиран в САЩ, където да бъде съден и затворен.

Журналистът беше пуснат на свобода от Федералния окръжен съд на САЩ на о-в Сайпан, след като съдийката по делото одобри споразумението, сключено между основателя на "Уикилийкс" и американската прокуратура. Оттам той излетя за родната Австралия. "Работех като журналист и насърчих мой източник ми да ми предостави информация, за която се казваше, че е класифицирана, за да публикувам тази информация", каза той пред съда преди да бъде освободен.

"Смятах, че Първата поправка защитава тази дейност, но приемам, че това е било в нарушение на Закона за шпионажа", допълни Асандж.