Самолет, за който се предполага, че превозва Джулиан Асандж, кацна днес в Банкок, на фона на очакванията основателят на "Уикилийкс" да сключи споразумение с правителството на Съединените щати, което ще го освободи и ще сложи край на съдебното дело срещу него, продължило години наред заради публикуването на голям брой секретни документи, предаде Асошиейтед прес.

Чартърният полет с номер "VJT199" кацна следобед местно време на международното летище "Дон Муанг", северно от тайландската столица. Не стана ясно дали самолетът само е презареждал гориво или как Асандж ще продължи пътуването си до Сайпан, столицата на Северните Мариански острови - американска територия в западната част на Тихия океан, където той ще се яви в съда в утре сутрин местно време.

Очаква се той се признае за виновен по обвинение в нарушение на Закона за шпионаж за извършването на заговор за незаконно получаване и разпространение на класифицирана информация за националната отбрана, съобщи Министерството на правосъдието на САЩ в писмо, внесено в съда.

Предполага се, че Асандж ще се върне в родината си - Австралия - след признаването на вината си и произнасянето на присъдата, пише БТА.

Изслушването се провежда на остров Сайпан, тъй като Асандж не желае да пътува до континенталната част на САЩ, а съдът се намира близо до Австралия, заявиха прокурорите.

Признаването на вината, което трябва да бъде одобрено от съдия, слага внезапен край на криминално дело с международно измерение и на дългогодишното преследване на Асандж, чийто изключително популярен уебсайт за споделяне на поверителни информации го превърна в известна кауза сред редица защитници на свободата на печата, които казаха, че той е действал като журналист, за да разкрие неправомерни действия на американските военни. Разследващите, обратно на тези твърдения, неведнъж са заявявали, че действията му са нарушили законите, предназначени да защитават важна информация, и са изложили на риск националната сигурност на страната, отбелязва АП.

Адвокатите на Асандж не отговориха на молбите за коментар.

В изявление, публикувано в "Екс", "Уикилийкс" съобщи, че вчера Асандж се е качил на борда на самолета и е отпътувал, след като е напуснал британския затвор, където прекара последните пет години. "Уикилийкс" приветства обявяването на споразумението, като отбеляза, че организацията благодари на "всички, които застанаха до нас, бориха се за нас и останаха напълно отдадени в борбата за неговата свобода".

Снимка: АР/БТА

"Уикилийкс" публикува разтърсващи истории за корупция в правителството и нарушения на човешките права, като държеше властимащите отговорни за действията им. Като главен редактор Джулиан плати жестоко за тези принципи и за правото на хората да знаят", заявиха от организацията.

Австралийският министър-председател Антъни Албанезе, който лобира за прекратяване на съдебното производство срещу Асандж от страна на Вашингтон, заяви пред парламента, че австралийски пратеник е излетял заедно с Асандж от Лондон.

"Независимо от мнението, което хората имат за дейността на г-н Асандж, делото се проточи твърде дълго. Нищо не може да бъде спечелено от продължаващото му лишаване от свобода и ние искаме той да бъде върнат у дома в Австралия", добави премиерът.

Снимка: АР/БТА

Сделката гарантира, че Асандж ще признае вината си, като същевременно го предпазва от допълнително излежаване на ефективна присъда. Той прекара седем години в укриване в посолството на Еквадор в Лондон, след като шведските власти поискаха ареста му по обвинения в изнасилване, преди да бъде задържан и вкаран в затвора във Великобритания.

Очаква се Асандж да бъде осъден на петте години, които вече е прекарал в британския затвор, докато се бореше срещу екстрадиране в САЩ, където да му бъдат повдигнати обвинения. Миналия месец той спечели правото да обжалва заповедта за екстрадиция, след като адвокатите му заявиха, че правителството на САЩ е предоставило неадекватни гаранции, че ако бъде екстрадиран от Обединеното кралство, той ще има същата защита на свободата на словото като американски гражданин, отбелязва АП.

Асандж е обявен от много хора по света за герой, който разкри редица военни нарушения в Ирак и Афганистан. Сред файловете, публикувани от "Уикилийкс", е видеозапис на атака с хеликоптер AH-64 "Апачи" на американските сили в Багдад през 2007 г., при която загиват 11 души, включително двама журналисти от Ройтерс. Репутацията му обаче бе опетнена след повдигането на обвинения в изнасилване, които той напълно отрича.