Кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев срещу номинираната от Местна коалиция "БСП за България" Ваня Григорова ще е балотажът за кметския стол в столицата. Това сочат резултатите от паралелното преброяване на "Галъп интернешънъл", цитирани от БНТ. 

Според данните: Васил Терзиев печели 38.8 от гласовете на упражнилите правото си глас, Ваня Григорова е с 19.0 процента, а кандидатът на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян получава 16.9 на сто.

Останалите кандидати събират следната подкрепа: Деян Николов (Възраждане) - 7.3 Вили Лилков (КОД) - 5.2 Ивайло Вълчев (Има такъв народ) - 3.0 Радостин Василев (независим) - 2.6 процента.

Пред bTV социолозите Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" и Добромир Живков от "Маркет ЛИНКС" коментираха, че заради ниската избирателна активност дистанцията между Григорова и Хекимян не е незначителна.

"Около 2-та процента разлика между Ваня Григорова и Антон Хекимян са по-малко от 10 000 гласа предвид ниската избирателна активност, така че това не е брой гласове, който не сме виждали случай, който да не бъде преобърнат и преодолян. Трябва да изчакаме, не е незначителна дистанцията, която регистрираме в екзитпола", каза Петрова.

По думите на й Ваня Григорова събира доста голяма подкрепа и сред привържениците на "Възраждане" и частична подкрепа от симпатизанти на други партии.

"След като вече имаме окончателните резултати от първия тур, ще можем да кажем в каква точно политическа ситуация се намираме. Ако предварителните резултати, които имаме, се потвърдят, наистина това ще бъде нова политическа ситуация, въз основа на която вече симпатизантите на други кандидати ще определят своите действия за втория тур", коментира още Геновева Петрова.

"Ако и паралелното преброяване не даде достатъчно ясна картина, тогава вече единствено ЦИК ще каже", допълни Добромир Живков.