"Жалбата на ВМРО е неоснователна, същата търси да пренесе политиката на територията на съда, очевидно - заради слаба политическа позиция в тези президентски избори". Това коментира за БТА Емил Георгиев от инициативата "Правосъдие за всеки", говорител на щаба на кандидатите за президент и вицепрезидент Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе.

По-рано днес ВМРО внесе жалба във Върховния административен съд с настояване да бъде отменено решението на ЦИК за регистриране на кандидатпрезидентската двойка Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за участие в изборите на 14 ноември, тъй като, според тях, кандидатът за вицепрезидент не изпълнява едно от конституционните условия за регистрация, а именно - не е живяла в България през последните пет години.

От щаба на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе коментираха, че са се запознали с жалбата на ВМРО и на този етап я смятат за напълно недоказана. "Намираме, че като доказателства не могат да бъдат кредитирани избирателни цитати от доста по-дълги интервюта, които са дадени от г-жа Касимова във времето, без да бъде съобразен контекстът на въпросните интервюта и съдържанието им в цялост", каза Емил Георгиев. По отношение на юридическата стойност на жалбата намираме, че същата е по-скоро недопустима, тъй като не засяга правата на ВМРО в тази политическа надпревара, посочи той.

"Вярно е, че г-жа Касимова в петте години, предшестващи издигането на нейната кандидатура, е живяла както в България, така и извън страната. Вярно е, че също така, за да бъде регистрирана, заедно с г-н Панов, като кандидатпрезидентска двойка, е подписала декларация, според която отговаря на условията за уседналост. Преди тя да подпише декларацията, е направила проверка на своите пребивавания в България и извън нея, и нейната проверка сочи, че тя преимуществено е пребивавала в България", посочи Емил Георгиев. По думите му, това се обосновава по няколко линии. На първо място - както тя е имала вече възможността да обясни в свои медийни участия - тя е майка на дете в неравностойно положение, което повече от други деца се нуждае от майчината близост. И на второ място - центърът на професионалните интереси на г-жа Касимова е в България. "С други думи, мястото, където тя изкарва парите за своята и на семейството си прехрана, е в България, откъдето следва и това, че тя е прекарвала повече време в България", допълни говорителят на щаба й.

Емил Георгиев отбеляза, че в Изборния кодекс има много кратки срокове за произнасяне. "В това производство ответник срещу жалбата на ВМРО е на практика ЦИК, нашата кандидатпрезидентска двойка биха били заинтересовани лица", допълни той. И разясни, че доказателствената тежест е у ВМРО, т.е. от формацията трябва да докажат твърденията си. "Бидейки хора на правото, ние не се притесняваме от правни битки, особено когато знаем, че правните аргументи са на наша страна", заяви още Георгиев.