Четирима души не достигнаха за кворум на свиканото от т.нар. "вътрешна опозиция" в БСП заседание. Опозицията в партията се събра за втори път, но подготви само проект на решения по предложената на ГЕРБ за нова конституция и за предстоящия избор на лидер на БСП.

Между опозицията в БСП и Изпълнителното бюро няма разногласия по обявената вече от Нинова позиция, че партията е категорично против проекта на Конституция, подготвен от ГЕРБ, предава БНР.

Съветът обаче допълва: "Изходът от тази ситуация е в оставката на правителството, на главния прокурор и отказа на парламентарните групи да поемат проучвателен мандат в този парламент".

В проекта на позиция се отправя призив към членовете на БСП да участват активно в антиправителствените протести с настояване за оставката на Борисов и Гешев.

"Смятаме, че действията именно извън парламента в обществото ще бъдат решаващи затова дали ще се допусне предприетият вече опит от управляващите да продължат под някаква нова форма, в нова маска досегашното управление или мнозинството български граждани ще попречат на това тяхно намерение", обяви Янаки Стоилов.

За предстоящия партиен вот за лидер на партията след днешната дискусия също се отправя призив към членската маса да бъде особено бдителна. Юрий Асланов обяви: "Призовавайки за тяхната бдителност да не допуснат опорочаване. Партията ще даде пример на хората, че тя в действителност се боси с порочните явления, насаждани от политическа партия ГЕРБ".

Все още няма изготвени списъци за гласуване на предстоящия вот в БСП, обяви Калоян Паргов. "Това са част от притесненията, тъй като вече 10-12 дни преди прекия избор не е ясна още числеността на участниците", добави той.

"Опит за вътрешнопартиен преврат", нарече Георги Свиленски, опита за свикване за втори път на Националния съвет на БСП. "Няма как волята на малцинството да надделява над волята на мнозинството", каза още на пресконференцията Атанас Зафиров, на нея обаче отсъстваше Корнелия Нинова.