Военноокръжна прокуратура-София привлече към наказателна отговорност Ненчев за престъпление по служба, представляващо особено тежък случай и извършено в съучастие с негов подчинен, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Обвинението е за това, че в качеството му на длъжностно лице, в периода от 19.12.2014 г. до 26.01.2015 г., като подбудител, умишлено склонил извършителя – Венислав Цанов - шеф на Дирекция „Инвестиции в отбраната” – МО, да извърши престъпление по служба в качеството си на възложител на процедура за обществена поръчка за доставка на дрехи за военнослужещи. От това са настъпили значителни вредни последици за ведомството в размер на 259 773 лв.

Разследването е установило, че през лятото на 2014 г. е обявена обществена поръчка с предмет: „Сключване на рамково споразумение по обособени позиции за доставка за военно полево облекло".

На 11 август същата година със заповед министърът на отбраната Велизар Шаламанов е определил Цанов за възложител на поръчката.

На първо място е класирано „Лортън“ ЕООД, тъй като е предложило най-ниска цена.

В периода декември 2014 г.- януари 2015 г. обаче Ненчев поискал и разпоредил на Началника на кабинета си да предаде на Цанов, че не трябва да се сключи договор с това дружество.

В изпълнение на указанията на министъра, неговият подчинен не изпълнил служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки, и не издал решение за обявяване на класирането на участниците. Цанов не сключил и споразумение с класирания от комисията на първо място.

В същото време МО е сключило договор с друго дружество - „Интендантско обслужване” ЕАД.

Върху управителя му пък е бил упражнен натиск самостоятелно да сключи договор с „Лортън“ ЕООД, по сила на който това дружество да се определи като негов подизпълнител.

От това са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773, 78 лева, изразяващи се в разликата в ценовите предложения на „Лортън” ЕООД и „Интендантско обслужване” ЕАД, подчертаха от прокуратурата и уточниха, че разследването продължава.

На Николай Ненчев е наложена мярка за неотклонение „Подписка“.

Той е с такава и по обвинението, което му беше повдигнато на 23 ноември, за това, че не е изпълнил два договора с руското АО „РСК МИГ“ за ремонт на двигателите на самолети "Миг-29" на стойност 3 773 000 евро. Според държавното обвинение така Ненчев не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС.

Ненчев: Това е поръчка на главния прокурор

Самият Николай Ненчев отказа да коментира по същество обвинението си пред медеиите, но го обясни с това, че с действията си като министър е засегнал нечии икономически интереси. Без да уточнява, чии са те, той обвини главния прокурор, че изпълнява поръчката срещу него, предаде БНР.

Министърът на отбраната в оставка се обяви за радикална реформа в прокуратурата и обясни, че в оставащите му дни като депутат, ще работи за това.

АНКЕТА: Има ли целенасочена атака срещу министри от РБ?